Vad är expanderad polystyren?

expanderad polystyren är en skumplast material som har vissa önskvärda egenskaper på grund av dess struktur. Det är oerhört lätt och stark, och en bra isolator mot värme och ljud. Den kan användas som byggmaterial eller ett designelement, och kan formas i många former för ett antal hushåll användningsområden också.

I de flesta fall är expanderad polystyren skum vit och består av små , sammankopplade pärlor. Det görs genom att kombinera de kemikalier eten och bensen, att en förening som kallas styren. Den styren behandlas sedan med andra kemikalier som orsakar styren molekyler för att polymeriseras, eller att gruppera ihop i långa kedjor. Denna reaktion är endast tillåtet att gå vidare till en viss punkt, och sedan stannat. De resulterande pärlor får svalna och därefter rengöras.

Efter bildande och rengöring måste pärlor utvidgas, vilket sker i tre etapper. För det första är de pärlor värms med varmluft eller ånga tills tätheten är tre procent av dess ursprungliga värde. De pärlorna är sedan kylas i 24 timmar gjutna och. Väl inne i mögel, är de injiceras med lågtrycksånga, vilket ytterligare utökar pärlor och säkringar dem tillsammans. När mögel kyls är expanderad polystyren färdiga och klara för användning eller transport.

expanderad polystyren skiljer sig från en liknande produkt kallad extruderad polystyren, på viktiga sätt. Extruderad polystyren sker med klorfluorkarboner (CFC), som av många anses vara skadliga för balansen av ozon i jordens atmosfär. Expanderad polystyren görs utan dessa föreningar, vilket gör det mer godartad till miljön. Båda produkterna, dock kan återvinnas precis som all plast.

En annan viktig fördel av expanderad polystyren, särskilt för produkter som engångskoppar, är att det är mycket kostnadseffektivt. Framställning av polystyren skum kräver mycket mindre energi än tillverkningen av pappersbaserade alternativ. Dessutom har den potential att skapa mycket mindre avfall än papper. Till exempel, vid rätt förbränning skapar en ton (907 kg) av polystyren koppar endast 0,2 gram (5,66 g) av aska, medan samma mängd papper producerar 200 pounds (90. 7 kg) av aska.

Det är också anmärkningsvärt att styrencellplast inte biologiskt nedbrytbara. Detta anses vara en nackdel av vissa, men det faktum att det är kemiskt inert är det en stabil fyllningsmaterial som hjälper tillhandahålla en säker och deponianläggning återvinning. Trots detta har den rådande trenden varit att minska och återvinna styrencellplast möjligt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.