Vad är cylindergivare?

Närhet switchar öppnar eller stänger en elektrisk krets när de får kontakt med eller omfattas av ett visst avstånd från ett objekt. Cylindergivare används oftast i tillverkningsutrustning, robotteknik, och säkerhetssystem. Det finns fyra grundläggande typer av cylindergivare: IR, akustiska, kapacitiv och induktiv.

Infraröd cylindergivare arbete genom att skicka ut strålar av osynliga infrarött ljus. En fotodetektor på cylindergivaren upptäcker reflektioner av detta ljus. Dessa tankar kan infraröd cylindergivare att avgöra om det finns ett objekt i närheten. Som cylindergivare med bara en ljuskälla och fotodiod är mottagliga för felaktiga avläsningar på grund av bakgrundsljus, mer komplexa växlar modulera ljus på en viss frekvens och har mottagare som bara svarar på den frekvensen. Ännu mer komplicerade sensorer kan använda det ljus som reflekteras från ett föremål att beräkna dess avstånd från sensorn.

Akustiska sensorer är av samma princip som IR-modeller, men använder ljud istället för ljus. De använder en givare att överföra ohörbara ljudvågor på olika frekvenser i en förinställd sekvens och sedan mäta hur lång tid ljudet tar att slå ett närliggande föremål och återgå till en andra givare på switchen. I huvudsak akustiska sensorer mäta den tid det tar för ljud pulser till "echo" och använda denna mätning för att beräkna avstånd, precis som sonar.

kapacitiv cylindergivare känsla avstånd till objekt genom att detektera förändringar i kapacitans runt den. En radiofrekvent oscillator är ansluten till en metallplatta. När plattan närmar sig ett objekt, skickar radiofrekvensen ändras, och hur ofta detektorn en signal berättar övergången till öppna eller stänga. Dessa cylindergivare har nackdelen av att vara mer känslig för föremål som leder elektricitet än att objekt som inte gör det.

Induktiva cylindergivare känsla avstånd till objekt genom att generera magnetfält. De liknar i princip metalldetektorer. En spole av tråd laddas med elektrisk ström, och en elektronisk krets som denna ström. Om en metallisk del kommer nära nog att spolen kommer den nuvarande att öka och cylindergivaren kommer att öppna eller stänga detta. Den främsta nackdelen med induktiv cylindergivare är att de bara kan upptäcka metallföremål.

Beröringsfria brytare används i tillverkningsprocesser-exempelvis för att mäta positionen av maskinkomponenter. De används också i säkerhetssystem, i tillämpningar som att upptäcka att öppna en dörr, och i robotteknik, där de kan övervaka en robot eller dess komponenter "närhet till objekt och styra det därefter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.