Har Böjbar Betong finns?

Eftersom vi använder "konkret" i dagligt tal avses fasta, väl definierade, eller oflexibla, kan det verka otroligt att böjbar betong finns. Men i 2005, utvecklade en del civila ingenjörer vid University of Michigan detta innovativa material, som utan tvekan kommer att förändra byggandet. Böjbar betong, med hjälp av samverkande fibrer, att faktiskt sladdar absorbera trycket är förändringar i temperatur, och rörlighet.

Vanliga betong tillverkad av en slurry av stora samlade stenar, mindre aggregat, och oflexibla murbruk som obligationer dem tillsammans. När den fastställer och torkar, men blir det en hård platta som kommer att spricka och spänne i cykler av frysning och upptining, jordbävningar, eller när en tung lastbil kör över den. Därför var det ett mål för civilingenjörer ta reda på hur att förlänga livslängden av vägar, samt göra dem bättre kunna motstå miljöfaktorer. Ständigt ersätter vägar, broar och parkeringsplatser är mycket dyr, tidskrävande och besvärligt för pendlare.

Otroligt, har forskare utvecklat en mångsidig produkt som kallas böjbar betong. Det konkreta är tekniskt en sammansatt, eftersom det blandar speciell fibrer med regelbundna betong. Fibrerna står för några av flexibilitet och styrka, eftersom de fördelar vikten jämnt över hela plattan. De flex även när träffade ett hårt tryck. Fibrerna flyttar sin position något för att anpassa den extra tyngd.

Inte bara är böjbar konkreta duktilt, men de senaste proven visat att det är mycket lättare. Detta är viktigt för program som broar, där mer vikt innebär mer kostnader i material och konstruktion. Dessutom tar böjbar betong mindre energi och släpper ut mindre koldioxid i sin tillverkning.

Redan innan denna nya typ av betong allmänt får genomföras, är det förenligt med dagens vägar. Böjbar betong kan användas som lapp material för befintliga potthål och sprickor. Eftersom det är en relativt ny utveckling finns det fortfarande mycket forskning och ytterligare förbättringar är nödvändiga innan det tas som ett alternativ till traditionell trottoar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.