Varför mäter vi olja i tunnor?

Inte alla länder som olja i fat, men det specifika mätningar är fortfarande populär i USA, vilket betyder att det fortfarande är inom den offentliga folkmun även om det till stor del har förlorat sin mening i en mestadels metriska världsekonomin. Vid ett tillfälle i historien, har oljeproducenterna lagra olja i fat, även om omfattningen och arten av dessa fat var långt från standard.

När de första oljefälten, avlyssnade i Pennsylvania på 1860-talet fanns det inga stål 55 gallon trummor som att lagra olja. Istället var oljan pumpas in oavsett behållare kunde hittas, inklusive ättikslag tunnor, fat kracker och fat whisky. Det fanns ingen standardstorlek oljefat, men till slut trä whisky fat blev den mest populära förvaringsbehållare att hålla råolja tills den kan transporteras till förfinas.

Standard whisky fat vid tidpunkten innehade cirka 40 liter vätska. Tidig oljeproducenter ville se sina kunder fått varenda droppe de beställde, så de faktiskt överfyllda tunnorna till 42 liter. Denna 42 US gallon märke (vilket är ungefär 35 Imperial gallon och cirka 160 liter) blev standard mätning av olja i fat som produceras i amerikansk oljekälla.

Så småningom trä whisky fat gav vika för stålfat som tillhandahöll bättre skydd mot läckage och föroreningar. Även om dessa stålfat var utformade för att hålla 55 US gallons av olja, är standarden 42 US gallon fat fortfarande anses vara den korrekta rättsliga mätning av olja i fat. När oljeproducenter eller ekonomer talar om det antal fat olja som produceras i Saudiarabien per dag, till exempel, är de tillämpar en amerikansk mätning, inte en saudierna själva kan använda.

Anledningen andra oljeproducerande länder sällan använda termen "fat" för att mäta sin produktionstakt är att de sällan lagrar sina produkter i faktiska fat längre. Oljan pumpas upp ur marken är oftare transporteras i stora tankbilar eller genom omständliga rörledningar direkt till raffinaderier eller massiv lastfartyg för utländska leverans.

Enskilda företag kan lagra olja i fat, men de största kommersiella oljeproducenter sällan om produkten inte kommer att fraktas till en avlägsen plats, till exempel en militärbas eller länder i tredje världen utan lagringsutrymmen. Det är mycket mer troligt att se ett derivat av råolja, som bensin eller fotogen, som faktiskt lagras i plåtfat eller fat.

Det är orsaken till att vi mäta olja i fat främst att tillhandahålla en bekant referens för de som växte upp med bilder av verkliga oljefyllda fat rullande ner ett transportband. I verkligheten är bara en del av ett fat olja omvandlas till bensin eller bensin, så ett antal exempel miljoner fat råolja inte nödvändigtvis översätta till ett överskott leverans av bensin. Den hänvisar bara till antalet liter rå råolja som produceras den dagen, inte hur mycket som förädlas till olika oljeprodukter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.