Vad är tryckkänsligt?

Om andra lim kan kräva värme eller någon typ av vätska för att effektivt binda två material tillsammans, tryckkänslig lim (PSA), som namnet antyder, helt enkelt kräva tryck. Tryckkänsligt är typiskt från icke-tvärbundet gummi lim, polyuretaner och akryl. Även ett tryckkänsligt kan bilda ett starkt band, kan det också enkelt skalas bort utan att skada ytan. PSA kan väl hålla sig till nästan alla typer av ytor som trä, papper och plast. Tejp, etiketter och post-it-lappar är produkter som använder PSA.

Det finns i huvudsak tre typer av PSA produkter: smältlim PSA, PSA-lim, och PSA band. Smältlim PSA kan formas i olika former, och de kan också utgöra en tjock och klibbig substans. Dessa lim används främst för metallbearbetning, trä och plast skulptera, och reparationer bil. En maskin eller en limpistolen används för att värma upp limmet tills den blir tjock och klibbig, som sedan appliceras på ytan.

PSA lim i regel är mer rinnande än smältlim. De satte snabbt dock och torr nästan direkt. Finns i både aerosoler och flytande form, kan de användas direkt på ytan utan ytterligare beredning, t. ex. uppvärmning. PSA lim används ofta i elektroniska, industriella och medicinska områden.

En PSA band är en tunn självhäftande tejp som normalt används för att binda två plana ytor tillsammans, som två tunna träskivor. PSA band rock vanligtvis ett material som kisel, tyg eller metall med lim. En av fördelarna med dessa tejp är att de tål friktion och temperaturförändringar.

Tryckkännande lim kommer i en mängd olika kemiska sammansättningar. Vanligtvis är de gjorda av gummi-eller akryl lim, som vanligtvis används för hushållsändamål. Naturliga hartser och syntetiskt gummi lim består av organiska föreningar, såsom kloropren, polybutadien, neopren och silikon.

De flesta typer av tryckkänsligt "bota" mycket snabbt. Som ett resultat av tillämpning av en produkt med ett PSA bör ske med omsorg. Andra, "peelable" typer av tryckkänsligt möjliggör enkel omplacering, dock. Bra kvalitet PSA, om peelable eller icke-peelable typ, inte kommer att lämna ett synligt skikt av lim på ytan när den tas bort eller flyttas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.