Vad är några olika typer av lim?

Lim är naturliga eller syntetiska ämnen, oftast i flytande form eller i pastaform används för att limma två objekt tillsammans. Beroende på hur de bildar ett band, kan lim kategoriseras som tryckkänslig, reaktiv, torkning, kontakt, ljushärdande, eller termoplast. Deras styrka och hur de reagerar med andra ämnen kan variera kraftigt, så det är alltid klokt att använda rätt lim för jobbet.

Tryckkänsligt lim finns i både fast och avtagbar former. Exempel på permanenta sorten folien tejp används för uppvärmning, ventilation och luftkonditionering (HVAC) system, utrustningar säkerhet och varningsetiketter på maskiner och utrustning och för att säkra Interiör arbete i fordon. De kan vara flyttbara när den först tillämpas, med vidhäftningen styrka byggnaden under loppet av timmar eller tom dagar.

Flyttbar lim skapa ett tillfälligt band och typiskt kan inte stödja en betydande vikt. Vanliga exempel på tillfälliga tryckkänsliga lim är maskeringstejp, klisterlappar, och prissättning etiketter. De används också vid tillverkning av transdermalt läkemedel plåster som de för rökavvänjning, födelsekontroll, och förebyggande av åksjuka. Denna typ av lim är också en del av vanliga själv sticker bandage som plåster ®.

Reaktiv lim används i flytande form som ett mycket tunt skikt. De är bäst används för att fästa föremål som måste vara helt infälld och kräver inte limmet kan fylla en lucka mellan dem. Den reaktiva typ av lim är väl lämpat för limning av trä, många plast, metall och glas. Denna typ av lim har vanligen en hög takt av styrka bygga upp tillsammans med en mycket snabb inställd tid.

Torkning lim är en kombination av polymerer och lösningsmedel. Den självhäftande härdar som lösningsmedel avdunstar. Vanligt vitt lim är en av de mest erkända lim av detta slag, tillsammans med gummi cement. Skapa en relativt svag band, torkning lim är mestadels anpassade för hushåll, skolan och hantverk användning.

kontaktlim är ovanligt att de måste tillämpas på båda ytorna som skall fästas och sedan få en tid för att torka innan de objekt kan pressas ihop. Neopren och naturgummi är två vanliga exempel. Applikationer är knutna sulor till skor och anbringande Formica ® för att motverka toppar.

Ljushärdande lim som snabbt, vissa så snabbt som i en enda sekund. Dessa extremt starkt lim kan limning olika material, såsom plast till glas, och de kan bevara integritet under extrema temperaturer. Ljushärdande lim används nästan uteslutande i industriella miljöer såsom tillverkning, ansökningar flyg-, elektronik-, medicinsk utrustning, och telekommunikation.

Termoplastiska lim kallas också varmvalsade smälta lim. Som namnet antyder är dessa lim tillämpas heta då hårdnar när de svalnat. Kan följa en mängd olika material, termoplastisk lim som används främst för hemlagad hantverk med hjälp av en hot-limpistolen för spridning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.