I Arkitektur, Vad är en Megastructure?

Megastructure, ett begrepp som först trädde i arkitektoniska diskussion i slutet av 1950-talet och 1960-talet har en utveckling definition. År 1968 definierade arkitekten Ralph Wilcoxon en megastructure som en grupp av modulära enheter som skulle kunna byggas på och utökas nästan obestämd tid. Mindre kan prefabricerade läggas inom den övergripande megastructure, anpassade till de särskilda behoven hos passagerare. Den megastructure anpassningsförmåga gör det möjligt för "hårdvara" i det dagliga livet, såsom verktyg, som skall gå igenom megastructure i lättillgängliga kanaler.

Vissa arkitekter, såsom Reyner Banham, såg megastructure som ett sätt att kombinera visionen av stadsplanerare och arkitekter. Hans bok Megastructure: Urban Futures av den senaste tidens var den väsentliga av rörelsen. Liksom tänkande planerare och arkitekter ansåg att planeringen bör ses i mycket större skala, och Gigantiska kan ge konkreta lösningar på sprawl och oorganiserad, ineffektiva städer.

Idag Gigantiska följa mindre utopiska ideal, och byggs om en "mindre" skala än några av de tidigare megastructure förslag. Ändå är en megastructure typiskt en stor, av människan, självförsörjande struktur eller en byggnad, eller det kan vara många mindre strukturer grupperade, en stad ligger inom en och samma struktur, eller en bro. Det finns inga definitiva krav på en struktur som skall anses vara en megastructure, bara att det är unik i sin storlek och konstruktion.

På grund av det ökande antalet Gigantiska byggs, allmänhetens intresse i dessa vördnadsbjudande strukturer har lett till en National Geographic Channel serien heter Gigantiska. Bland Gigantiska profilerade: U. S. S. Ronald Reagan, Sears Tower, Engelska kanalen tunneln (eller "Chunnel") och Akashi Kaikyo Bridge i Japan. Den Kinesiska muren anses också vara en megastructure, som sträcker sig nästan 4. 000 miles (6352 km) lång.

Den amerikanska Ronald Reagan, som har kallats en "flytande stad kan" rymma plats för 3 månaders leveranser och tjänar över 18. 000 måltider per dag. Den Chunnel är 32 miles (50 km) lång-med 25 (40 km) av dem under vatten! Sears Tower är en annan berömd megastructure, står högt på 1. 454 fot (443 m).

Även den mänskliga fantasin begränsas endast av nuvarande konstruktion och byggteknik, fantasy Gigantiska överflöd i litteratur, spel och film. The Death Star i Star Wars -serien är en känd fiktiv megastructure, och många fler finns i spel som Halo och science fiction. Många konceptuella Gigantiska såsom rymdteknik hissar och rymdstationer kan någon gång kanske bli verklighet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.