Vilka olika typer av vatten lim?

Vattenbaserat lim som kategoriseras i en av följande fyra kategorier: lim grönsaker, cement harts, djur eller lim protein och cement latex. Var och en av de olika typerna har sina egna särdrag. Beroende på utformningen, kan den självhäftande resultera i en hård harts finish eller ett tacky Filmy finish. I allmänhet är ett vattenbaserat lim lösningsmedelsfri, vilket gör det säkert att använda i små utrymmen och områden som inte kan ventileras ordentligt, t. ex. klassrum. De mest populära vattenbaserat lim är vitt lim eller trä lim.

Vegetabiliska lim är en vanlig typ av vattenbaserade lim. Dessa lim har en stärkelse bas och en spröd yta. Används ofta för att binda böcker, har detta vatten lim en brun färg och ett rykte som en hållbar, långsiktig band för papper. Den vegetabiliska lim är mer troligt att bryta ner när den utsätts för vatten.

Ett annat vattenbaserat lim är harts cement. Resin cement är emulsioner, blandningar av vätskor som inte kan blandas. Med resin cement, är polymerer som ethelyne vinylacetat (EVA) eller polyvinylacetat (PVA) emulgerade och placeras i vatten, som fungerar som en bärare. Medan harts cement är vita när de är våta, de torkar tydliga och är relativt flexibla. Resin cement är användbara för limning vissa plaster, papper och trä.

Djur och proteiner används också för att göra vatten lim. Dessa lim kan antingen delar av djur som behandlas särskilt för beredning av varma djur lim, eller djur-mjölk, som används för att göra kasein lim. Hot djur lim används vid 140 ° F (ca 60 ° C) och är brun i färgen. Detta vatten lim används när en snabb uppsättning tillämpning är nödvändig. Kasein lim används för att märka vin och flaskor öl på grund av sin fukt motstånd.

Latex cement består av emulgerade elastomerer. Dessa vatten lim i allmänhet är vitt till färgen, och de är oftast ut på ena sidan och får torka. Beroende på utformningen, kan den självhäftande förbli klibbig eller torr till ett fast band. Används ofta för självhäftande kuvert och frimärken, är latex cementerar också används för att limma tyg och lädervaror.

Den främsta fördelen med att använda ett vattenbaserat lim helt utan lösningsmedel är avskaffandet av flyktiga och brännbart material. Detta minskar risken för brand och explosion, särskilt under tillverkningsprocessen och för industriellt bruk lim. Genom att eliminera lösningsmedel i lim, är toxiciteten av självhäftande också minskat, men genererar tillverkning vatten lim mer avloppsvatten och använder mer energi än lösningsmedelsbaserade motsvarighet. Bestämma den mest användbara lim för en viss användning kräver noggrant övervägande av fördelar och begränsningar av alla tillgängliga lim.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.