Vilka är de olika typerna av Playground ytor?

För att ge den säkraste lekplatsen ytor, använda material som är stötdämpande och inspekteras regelbundet och underhållas. Lösa fylla material såsom strimlad gummi, sand eller träfiber eller flis är några av de säkraste. Lekplats ytor tillverkad av återvunnet gummi och PVC-material, såsom fragmenterade däck erbjuda lämpliga stötdämpande och anses också vara miljövänliga.

Andra lekplats ytor som absorberar-chock och därför betraktas som acceptabel omfatta gummimattor eller fina eller medium grus av lämplig djup. Lekplats ytor som inte rekommenderas omfattar betong, asfalt, gräs eller jord. Problemet med gräs och jord ligger i det faktum att med tiden blir hård och packad.

Lösa fyllningsmaterial skall hållas på en tillräckligt djup och bör inte installeras under en hård yta, t. ex. asfalt eller betong. Djupet varierar beroende på material och höjden av utrustningen. En fördel med en lös fyllning lekplats yta är att det relativt billigt och lätt att hitta.

De flesta löst fyllningsmaterial tenderar dock att bli komprimerad med tiden. Dessutom är det inte lätt att upptäcka farliga material såsom glas eller spik i denna typ av lekplats ytor. Ytorna kräver täta underhåll och ersättning, utom i fråga om återvunnet gummi marktäckning. Ärt grus och sand godtas också lösa fyllningsmaterial.

Sand kommer inte att bryta ner och i allmänhet inte mögel, men det är stökigt och påverkas av fukt och regn. Pea grus lekplats ytor drar till sig inte djur eller insekter, men är svårt att gå på och påverkas också av vädret. Det kan orsaka en fallande fara själv när fördrivna till en annan yta.

Andra alternativ i lekparken i bl. a. gummimattor, kakel gummi eller hälls-in-place ytor. Även ursprungligen dyrare än lös fylla ytor, de kräver lite underhåll. Dessa ytor är lämpliga för rullstol och inte möglar, svampar, djur och insekter. Dessutom gör dessa ytor inte behöver inneslutning och därför är förskjutning inget problem.

Att bibehålla en lekplats yta är mycket viktig. Det är absolut nödvändigt att kontrollera om delar av en matta som dras upp, eftersom en hård yta undertill kan exponeras. Eller, om bark eller annat löst material breder ut sig utanför det område under utrustning kan konkret fundament av utrustningen orsakar andra skador. Dessutom skall ytorna regelbundet rensas från främmande föremål, som krossat glas eller annat vasst föremål.

I USA har både Consumer Product Safety Commission och American Society for Testing och material fråga riktlinjer för lekplats säkerhet, inklusive uppgifter om lekplats ytor. Även hem lekplatser behöver en ordentlig yta. De vanligaste lekplats skador inkluderar frakturer i arm eller händer och delar eller stötar mot huvudet och ansiktet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.