Vilka är de olika träslag självhäftande?

Wood lim är ämnen som kan binda trä till sig själv eller andra material. Många olika ämnen har historiskt använts för limning av trä, men dessa lim var alla tillverkade av naturmaterial till slutet av 1940-talet. Syntetiskt trä lim infördes strax efter andra världskriget, och har överträffat naturliga lim för trä bindande i modern tid.

Varje särskilt trä lim kan placeras in i ett av två olika kategorier-naturliga och syntetiska. Trä lim innehålla animaliska, vegetabiliska, kasein, sojabönor och lim blod. Syntetiskt trä lim ingår klister från olja, gas, kol och andra syntetiska hartser.

Animaliska lim, ibland kallad varmt lim, är tillverkad av huden och ben av nötkreatur, får och hästar. Det skall tillämpas på trä medan varm, och bildar starka band som det kyls och förlorar fukt. Veden måste också vara varm under ansökan eller lim får svalna för snabbt för att möjliggöra ett starkt band. Animaliska lim har en mycket låg fukt motstånd, och banden kommer att försvagas avsevärt när de utsätts för hög luftfuktighet.

Vegetabiliska lim, även känd som stärkelse lim, är tillverkad av stärkelse som erhållits av majs, ris, potatis eller maniok. Vegetabiliska lim kan appliceras på trä när varmt eller kallt, och ett band bildas som limmet förlorar sin fuktighet. Lagringen kan vara mycket långsamt, ofta tar minst 24 timmar. Härdat kan obligationen försvagas av hög fukthalt i luften.

Kasein lim är tillverkad av mjölk eller kärnmjölk ostmassa, som upplöses i en kemisk lösning. Kasein trä lim oftast säljs i pulverform och måste kombineras med vatten till en pasta. Den pasta appliceras på trä, och liksom andra naturliga lim, är ett band bildas som fukten avdunstat. Kasein har måttlig fukt motstånd, men kan också färga trä något när den tillämpas.

sojabönor och blod lim liknar andra naturliga trä lim. De används främst för limning träfanér och plywood. Blod lim är några av de få trä lim som har en stark motståndskraft mot fukt.

Syntetiskt trä lim, även känd som hartser, är konstgjorda polymerer som liknar naturliga hartser, men är skapade för att uppfylla särskilda träbearbetning behov. De har överlägsen fukt motstånd och skapar mycket starka band. Syntetiska lim kan placeras in i två kategorier-värmehärdande och termoplast.

Hårda lim ingår urea-formaldehyd, fenol, resorcinol, melamin och epoxi. Urea är den mest populära trä lim, eftersom det ger måttlig fukt motstånd och kan bota på några minuter vid höga temperaturer. Fenol och resorcinol lim är dyra men mångsidiga och ger extremt hållbart obligationer. Melamin lim används sällan ensamt, utan måste kombineras med urea för att öka fukt motstånd. Epoxi är den dyraste värmehärdande trä lim, typiskt opraktiskt för storskaliga woodworking projekt.

Termoplastiska lim ingår polyvinylalkohol acetater och termisk varmt smälter. Polyvinylacetat lim den gemensamma vitt lim som används inom träindustrin. Ibland kallas helt enkelt "trälim," PVC har dålig värme och fukt motstånd, men är det enklaste av den syntetiska lim som ska användas. Termisk smältlim är fasta klister som måste värmas upp och användas som droppar eller kulor och bilda ett band som limmet svalnar. De främsta fördelarna med termisk trä lim är deras lätthanterlighet och snabbhärdande tid.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.