Vad innebär det att vara en "Kanarieöarna i en kolgruva"?

Livet för en faktisk kanariefågel i en kolgruva kan beskrivas i tre ord-kort men meningsfullt. Tidig kolgruvor inte har ventilationssystem, så gruvarbetare skulle rutinmässigt sätta en bur kanariefågel i nya kolflötser. Kanarieöarna är särskilt känsliga för metan och koloxid, som gjorde dem idealiska för att upptäcka eventuella farliga gas bygg-ups. Så länge kanariefågel i en kolgruva hålls sjunga, visste gruvarbetarna deras lufttillförseln var säker. En död kanariefågel i en kolgruva signalerade en omedelbar evakuering.

Även som gasdetektering tekniken förbättrats, vissa gruvbolag fortfarande åberopas om "kanariefågel i en kolgruva" metod långt in på 20. Århundradet. Andra djur användes ibland, men bara Kanarieöarna hade förmågan att upptäcka små koncentrationer av gas och reagerar instinktivt.

Idag har praxis att använda en kanariefågel i en kolgruva blir en del av kolbrytning lore, men ideologin bakom det har blivit ett populärt uttryck. Uttrycket bo som en kanariefågel i en kolgruva ofta refererar till att fungera som en varning till andra. Den faktiska kanariefågel i en kolgruva hade liten kontroll över sitt öde, men det fortsatte att sjunga ändå. På ett sätt att bo som en kanariefågel i en kolgruva är intresserad av att uppleva livets faror utan kompromisser.

I en annan mening, många affärer och politiska analytiker använder termen kanariefågel i en kolgruva för att beskriva ett förebud om framtiden. En smältande glaciär i Alaska, till exempel, kan beskrivas som en kanariefågel i en kolgruva för den globala uppvärmningen. En liten händelse i ett isolerat område kanske inte förefaller särskilt anmärkningsvärd, men den kan erbjuda de första konkreta varning av ett större problem utvecklas. I politisk mening, ett land delegation lämnar plötsligt ett möte kan beskrivas som en kanariefågel i en kolgruva för framtida förhandlingar.

En del stora företag även använda en "kanariefågel i en kolgruva strategi för framtida tillväxt eller minskning. Ett litet företag kan användas för att testa vattnen för en ny produktlinje, till exempel. Även om företaget bara erfarenheter blygsamma vinster eller förluster, kan den förälder företaget utvärdera möjligheten av produkten utan att riskera en stor investering. Genom att noggrant observera en kanariefågel i en kolgruva kan industri undvika större fel på vägen eller i ett hopp på konkurrensen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.