Vad är skillnaden mellan asfalt och betong?

Asfalt och betong är två byggmaterial som allmänt används runt om i världen. Den primära skillnaden mellan de två är att asfalt görs genom att blanda aggregat med bitumen, en klibbig svart kolväten som utvinns ur naturliga insättningar eller råolja. Betong består av en blandning av en bergmaterial med ett cement bindemedel och sedan låter blandningen att stelna och bilda en rock-liknande substans. Asfalt och betong används för olika bygg-uppgifter, allt från tak till trottoarerna.

Om du vill komma riktigt tekniskt, är asfalt faktiskt en form av betong, eftersom "konkreta" verkligen innebär en blandning av ett aggregat och ett bindemedel som stelnar efter härdning. Det är därför du kanske har hört ingenjörer se "asfaltbetong," mening "en typ av betong med bitumen som bindemedel. " De flesta lekmän använda "konkreta" att särskilt hänvisa till en blandning av aggregat med en bindande cement och för tillämpning av denna artikel, vi kommer att använda denna skillnad att skilja mellan asfalt och betong.

När asfalt görs, blandar ett företag bitumen med stenar eller andra sammansatta material som mals till ungefär samma storlek. Den resulterande kompositmaterial är svart till brun i färgen och mycket klibbig på grund av bitumen. När asfalten har blandats, kan den rullas ut på vägar och komprimeras med hjälp av en ångvält eller användas för bältros rock tak och andra byggmaterial. När asfalten uppsättningar, det är en slät, fast, vattentäta täcker. Asfalt är klassiskt för att göra blacktop det material som används för att täcka lekplatser och många vägar.

För att göra konkret, är samlade material blandas med ett cement bindemedel. Cement innehåller mineraler som kalk och gips som kommer att stelna till en fast när det blandas med vatten och får möjlighet att bota. Betong kan variera i konsistens, utseende och användning beroende på den typ av aggregat som använts, det vanligaste valet av cement är portlandcement, ett bindemedel som har använts i tusentals år. Betong kan hällas i formar för en lång rad ändamål, många äldre vägar är belagda med betong, men asfalt är det bästa materialet för moderna vägytor.

Ett enkelt sätt att komma ihåg de olika mellan asfalt och betong är att asfalt är oftast svart till brun i färgen och det kan ha ett särskiljande konsistens och lukt från bitumen, speciellt under varma dagar, medan betong är gråaktig i färgen och ser mer ut som sten. Om du är ett fan av hårklyveri och ämnet av asfalt och betong kommer upp får du gärna informera människor att asfalt faktiskt är konkret.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.