Vad är skillnaden mellan AC-och DC Aktuellt?

elflödena två sätt, antingen med växelström (AC) eller likström (DC). Ordet elektricitet kommer från det faktum att den nuvarande är inget annat än elektroner rör sig längs en ledare, som en tråd, har det tagits tillvara för energi. Skillnaden mellan AC-och DC har att göra med i vilken riktning de elektroner flödet.

I DC, elektronerna flödet stadigt i en enda riktning, eller "framåt". I AC, elektroner hålla byta håll, ibland går "framåt" och sedan gå "baklänges. "Den makt som kommer från vägguttag är AC.

El är en helt annan energikälla än värme eller ljus. I naturen, el endast sällan förekommer, hos vissa djur eller med blixt. I sökandet efter att skapa elektrisk energi, forskare upptäckt att elektriska och magnetiska fält är närstående. Ett magnetiskt fält nära en tråd orsakar elektroner att flyta i en riktning längs tråd eftersom de stöts bort och lockas av nord eller sydpolen. alltså likström från ett batteri föddes, i första hand tillskrivas Thomas Edisons arbete och befordran.

En annan vetenskapsman, Nikola Tesla, föredrog AC eftersom det färdas längre utan att tappa energi och kunde överföra olika mycket makt. I stället för att tillämpa magnetism längs tråd stadigt, använde han en magnet som roterar. När magneten var orienterade i en riktning, flöt de elektroner mot den positiva, men när magneten orientering var vänt, vände de elektroner också. AC generatorer ersätts gradvis Edisons DC batterisystem eftersom AC är säkrare att flytta över längre avstånd och kan ge mer makt.

En annan skillnad mellan AC och DC innebär hur mycket energi de kan bära. Varje batteri är att producera endast en spänning och att spänningen i DC kan inte resa så långt tills den börjar tappa energi. Växelström från en generator i ett kraftverk kan stötas upp eller ned i styrka av en annan princip, en transformator.

Transformers ligger på den elektriska polen på gatan, inte på kraftverket. De förändras mycket hög spänning i en lägre spänning lämplig för hushållsapparater, som lampor och kylskåp. AC kan även ändras till DC med en adapter, som den som används för att driva batteriet på en bärbar dator.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.