Vad är så speciellt med kroatiska Limestone?

Varje land har sin fordran till berömmelse, och Kroatien är ett land känd världen över för sin unika geografi. En betydande del av Kroatiens landskap består av kalksten, en sedimentära bergarter som till stor del består av kalciumkarbonat (kalcit). Kroatiska kalksten är även känd som Karst , en term som används för att beskriva det karga landskapet plateaus av landet. Den mest kända Karst landskapet, definieras av torra brutna slätter kroatiska kalksten är Dinariska Karst. Den Dinariska Karst är ett omfattande landskap formation som intar en bred zon som mäter 100 kilometer längs den nordöstra kusten av Adriatiska havet.

Kroatien har tre huvudsakliga regioner som kantar klippiga kusten i denna zon: Istrien, Dalmatien och norra havskusten. Den kroatiska kalksten finns längs denna zon anses vara den klassiska Karst, som tillhör krita och jura, med en genomsnittlig tjocklek på 1,24 till 1,86 miles (2-3 kilometer) tjock och 0,6 till 1,24 miles (1-2 kilometer) tjock , respektive.

Som en sedimentära bergarter är kalksten bildas över en omfattande lång tid genom lager av sediment. Genom värme och tryck, lösa bitar av silt, mineraler, och skal, bland annat är komprimerade i en singulär konglomerat. Den främsta källan till kalciumkarbonat i kroatiska kalksten är skalen av marina organismer. Ren kalksten verkar vara en vit eller en benvit färg. Berget är lätt att skära och rista, vilket gör det idealiskt material för att utarbeta ristningar. Men det är kroatiska kalksten också tunga till skörd och betraktas därmed en dyr handelsvara.

I generiska användning är kalksten finns som katalysator material i industriarbete, som används för att öka graden av härdning i murbruk, gips, och cement. Ofta solid bas av vägar innehåller kalksten som ett aggregat. Tandkräm och glas kan ha kalksten sediment i dem, och kalksten används också i trädgården för att neutralisera alltför sur jord.

Den omfattande Karst landskap Kroatien är unik för landet, bara för själva storleken på formationerna . Landskapet har skapat unika miljöer för en flora och geologiska formationer som floder, vattenfall och underjordiska grottor och bergrum. Medan kalksten är hållbart och tung, den det också porös, vilket gör deras landskap konstellationer bland de bästa petroleum reservoarerna i världen.

kroatiska kalksten har lånat ut sina fastigheter till arkitektoniska inspiration också. Kalksten från Kroatien har varit en viktig del av många kroatiska och europeiska strukturer i årtusenden. Tidig romersk stenbrott har hittats som kantar kusten och områden som Istrien och ön Brac har lämnat massor av kalksten till projekt runt om i världen under de senaste, och fortsätter att göra det i dag.

En typ av kroatiska kallas kalksten "Istrien Stone" eller Kirmenjak exporterades till Italien för att bokstavligen lägga grunden till staden Venedig. Detta hård kalksten misstas ofta för marmor. Kirmenjak är särskilt vattentät, vilket gör den perfekt för basen på en stad under vatten. Samma hårda kalksten används för att bereda den berömda gator Dubrovnik på Dalmatien kusten. Vita huset i Washington, DC drog också på en typ av kroatiska kalksten för att bygga sina vita pelare. Eftersom kalksten är delvis löslig i syra, liknade byggnader som innehåller kalksten och hittades i kraftigt förorenade städer är känsliga för skador om surt regn former där.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.