Vad är EDM (elektrisk urladdning Maskinbearbetning)?

EDM är en bearbetning metod används främst för hård metall eller dem som skulle vara omöjligt att bearbeta med traditionella tekniker. En avgörande begränsning är dock att EDM fungerar bara med material som elektriskt ledande . EDM eller elektriska urladdningar Machining, är särskilt väl lämpad för kapning intrikata kontur eller känsliga hålrum som skulle vara svårt att producera med en kvarn, ett slut kvarn eller andra skärande verktyg. Metaller som kan bearbetas med EDM inkluderar hastalloy, härdade verktyg-stål, titan, hårdmetall, inconel och Kovar.

EDM kallas ibland "Tryckluftmaskiner" eftersom det tar bort metall genom att producera en snabb serie av upprepade elektriska urladdningar. Dessa elektriska urladdningar överförs mellan en elektrod och bit metall som bearbetas. Den lilla mängd material som tas bort från arbetsstycket spolas bort med en ständigt rinnande vätska. De repetitiva urladdningar skapa en uppsättning av successivt djupare kratrar i arbetsstycket tills den slutliga formen produceras.

Det finns två huvudsakliga EDM metoder: RAM EDM och trådgnistning. Den primära skillnaden mellan de två innebär elektrod som används för att utföra bearbetning. I ett typiskt vädur EDM ansökan är en grafitelektrod bearbetas med traditionella verktyg. Den nu speciellt formade elektroden är ansluten till strömkällan och till vilket en bagge, och långsamt matas in i arbetsstycket. Hela bearbetning operation utförs vanligtvis medan nedsänkt i en vätska bad. Vätskan är följande tre syften:

  • spolar material bort
  • fungerar som kylmedel för att minimera den värmepåverkade zonen (och därigenom förebygga eventuella skador på arbetsstycket)
  • handlingar som dirigent för att strömmen kan passera mellan elektroden och arbetsstycket.

I trådgnistning en mycket tunn tråd fungerar som elektrod. Särskilda mässing tråd används vanligtvis, tråden är långsamt matas genom materialet och den elektriska urladdningar faktiskt har styckats arbetsstycket. Trådgnistning utförs vanligtvis i ett bad med vatten.

Om du skulle följa trådgnistning processen under ett mikroskop, skulle du upptäcka att själva tråden egentligen inte berör den metall som skall minskas med den elektriska urladdningar faktiskt ta bort små mängder av material och låta kabeln som ska flyttas genom arbetsstycket. Den väg av kabeln normalt kontrolleras av en dator, vilket gör att mycket komplexa former som skall tillverkas.

Kanske det bästa sättet att förklara trådgnistning är att använda en analogi. Föreställ stretching en tunn metalltråd mellan händerna och dra den om ett block ost skära vilken form du vill. Du kan ändra positionerna för dina händer på vardera sidan av osten att definiera komplexa och böjda former. Trådgnistning fungerar på liknande sätt, utom elektriska urladdningar maskinbearbetning kan hantera några av de hårdaste material som används i industrin. Observera också att dra en tråd genom ost, är tråden faktiskt tränger undan osten som det nedskärningar, men i EDM en tunn sågspåret skapas genom att små partiklar av metall.

elektrisk urladdning maskinbearbetning används ofta för att göra formar och formar. Det har nyligen blivit en standard metod för framställning av prototyper och vissa delar produktionen, särskilt i låga volymer. För mer detaljer angående en typisk applikation kan du läsa om en anpassad brons branding-järn som gjordes med EDM.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.