Vad är skinnet?

Fleece är en typ av hår som finns på får, jakar, alpackor, några getter, kaniner och flera andra typer av djur. Vanligtvis är detta unika hår i samband med får och jakar. Håret har ett antal egenskaper som gör det mycket distinkt och mycket användbara. Människor har samlat fleece och väva in det i olika textilier i århundraden, och några av de äldsta kända textilier i världen är gjorda av skinn.

Även känd som ull, fleece består av hårstrån av varierande längd som har en stor del av loft och isolerande egenskaper. På djuret, växer håret tillsammans i en matta, med skalor på individuella hårstrån förregling. Håret håller djuret varmt och torrt, att kunna leva i kalla, hårda klimat. Eftersom hårstråna interlock är det också möjligt att ta bort skinnet hela, med hjälp av ett par sax eller en elektronisk clipper för att snabbt klippa mattan bort från djurets hud.

Processen att ta fleece från ett djur kallas "klippning". Klippning klassiskt äger rum på våren, när djuren har särskilt långa rockar, och risken för extremt kallt väder som kan skada de klippt djur är över. När håret har klippt, kan det justeras för kvalitet, med människor bedöma längden på håret, mängden pressning har, bredd, och andra faktorer. Efter klassificering är fleece bearbetas så att den kan vara inlindade i tråd för stickning, vävning och andra hantverk.

Texturdjupet av rå hår är ganska utmärkande. Det är, bokstavligen, ullig. Mattan samverkande fibrer som bildas naturligt på vissa djur är också imiterade artificiellt av människor för att göra olika "fleece" produkter såsom jackor och filtar. Denna imitation är tillverkad av specialbehandlad plast fiber och man saknar den djupa isolering och loft av äkta skinn, även om det kan vara ganska varmt och skönt i fuktigt väder, eftersom plast emot fukt mycket effektivt.

När djur med skinn slaktas, är det inte ovanligt att lämna skinna knutna till läder, att behandla dem tillsammans för att skapa en speciell textil. Denna kombination av läder och skinn, så kallade shearling, kan användas för att göra vattentäta isolerande kläder som skor och ytterkläder. Shearling drar fördel av hållbarhet fleece och läder, tillsammans med deras vattenmotstånd och användbarhet. Det är också ses som ett mode i vissa områden i världen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.