Vad är mässing?

Brass är en smörig gul legering av zink och koppar som har tillverkats i tusentals år över hela världen. De använder sig av mässing varierar beroende på andelen zink och koppar, och som andra metaller har lagts till legering för att ta fram specifika egenskaper, men omfattar patron fall för vapen, rör, weatherstripping, dekorativa accenter på bostäder, musikinstrument, och hushåll prydnadsföremål. Färgen på legering kommer också att variera, beroende på mängden av zink: mässing blir ljusare i färgen med ytterligare zink, och kan nå en blekgul skede.

Grundläggande mässing har cirka 67% koppar och 33% zink, vilket gör den starkare och mer hållbart än koppar, men inte så starkt som metaller som stål. Legeringar med ännu mindre zink börjar vända rödaktig i färgen, och kallas ibland rödgods. Andra metaller tillsätts ibland för att legeringen är bly för att göra mässing mer praktiskt med maskin, tenn, arsenik och antimon att stå emot korrosion, och järn för att göra mässing svårare och lättare att förfalska.

Många termer används för att tala om mässing inklusive "patron mässing" och "holländska mässing", men i USA är mässing tilldelas ett nummer under enhetligare numreringssystem. Alla mässing legeringar är först utses av bokstaven C, för koppar, följt av fem siffror som ger specifik information om denna legering. Om numret börjar med en genom sju, kan mässing bearbetade vara eller förfalskade, medan nummer som börjar åttor och nior hänvisa till mässing som bara kan gås igenom gjutning.

Mässing och brons, en legering av koppar och tenn, har gjort i tusentals år, även om mässing var ofta av misstag. Tidigt avsiktliga mässing faktiskt gjorts med Calamine, ett mineral som innehåller zink. Med 200 f. Kr. , var Kina skilja mellan mässing och brons, och i 300 AD, Tyskland och Nederländerna blev känd i Europa för deras mässing. I 1746 kom egenskaper zink att vara mer allmän uppfattning, och England patenterade tekniken för att producera mässing i 1781. Genom 1852 hade mässing banade väg för tidigt automatvapen, som kassetter tillverkade av mässing kan expandera för att fylla slutstycket i vapnet under bränningen och sedan kontraktet för snabb borttagning efteråt.

Commercial mässing är oftast lackerade för att stå emot korrosion, då metallen är mycket föremål för korrosion. Vård av mässing i hemmet bör ta lack hänsyn till, eftersom du inte vill att av misstag ta bort den. Använd aldrig starkt rengöringsmedel med slipmedel i mässing, eftersom de kan repa den. Om du vet en mässing är lackerad, använda en specialiserad mässing lack i mycket små mängder för att lägga ett tunt lager av skydd på mässing, och polera det. För rå mässing, rengör med alkohol eller en mycket mild slipande innan polering och gnugga med olivolja att motstå korrosion. Skulle mässing blivit skamfilade, använd ättika eller ammoniak för att lyfta vanära eller använda en blandning av citron och salt för att försiktigt gnida ut det innan polering.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.