Vad är kärnved?

Heartwood hänvisar till det inre av många olika typer av träd. Då trädet åldras, förlorar sin förmåga att passera sav genom de inre delarna av trädet, som leder till dödsfall av dessa delar. Den inre delen, när död blir ofta mörkare än den yttre trä, och ofta blir starkare, vilket gör den mer lämpad för vissa typer av användning i byggnader, hantverk och träslöjd. Det är kontrast till splintved, som är det yttre lagret av virke som fortfarande har förmåga att röra SAP och är levande. Splintved tenderar att ha mer vår och mindre stabilitet.

En del människor föredrar kärnved i byggnaden på grund av mörkare färger den kan ha. Körsbär eller valnöt heartwoods, till exempel, är att föredra för sin rik, djup färg, som kan kräva lite färgning. Inte alla kärnved är att mycket mörkare än den omgivande splintved dock. Snarare kan man säga att det inre död ved potentiellt kan vara mycket mer färgglad än den yttre levande trä. Färg beror egentligen på trädslag och de som främjar mörkare trä nyanser bör söka timmer eller trä bitar från särskilda träd, där extrema mörknande är en egenskap interiör trä död.

Monteringsfärdiga och träindustriarbetarefederationen ofta fans av kärnvirke, eftersom det kan vara så stark. Vissa hantverkare tycker att det är idealiskt för att göra saker som varar länge skåp. Kärnved cederträ gynnas att göra utsmyckade och hållbar cederträ kistor, som verkligen kan varar livet ut. Träindustriarbetarefederationen kan också använda trä material för att skapa en mängd olika lagring eller lådor smycken, och att göra saker som birdhouses. Vissa människor tycker om att göra stora eller små skulpturer som nyttiga och attraktiva trä skålar eller intrikat konstnärliga representationer i heartwoods av olika typer.

Ett antal andra användningsområden för kärnved är lätta att identifiera. Det kan användas för att göra verktygsskaft, som kommer att vara styv och stabil, eller som bitar i vissa musikinstrument som violiner och cello. Arealen av skillnaden mellan inre och yttre trä har världen en av mycket vetenskapliga debatten i musiken, i synnerhet i frågan om skapandet av Stradivarius violiner. Finstämt analys av exakt vad skogen har använts och om det var hjärtat eller splintved har diskuterats för att avgöra om det är möjligt att kopiera Stradivarius "geni idag.

Vad kan dock sägas, är att kärnveden är inte precis en typ av träd eller virke, och det bör inte förväxlas med lövträ. Istället Den refererar en process som sker i ett träd över tiden, den inre kärnan förlorar sin förmåga att överföra sav och förändringar i naturen så att den skiljer sig från utsidan av träd, och alla delar av trädet som fortfarande sapwood . De särskilda egenskaper och användning av något av detta död ved fortsätta att vara mycket beroende på vilken typ av träd det är. Den inre döda delar av trädet kan inte vara helt annorlunda än dess splintved omgivningar, men ibland förändringen leder till förtjusande segt virke som är användbart på många sätt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.