Vad är extrudering?

extrudering, från latinets particip extrudere som betyder "att stöta ut," avser både den process där materialet pressas genom en dör eller serie dör för att forma det samt till produkten av denna transaktion. Det omfattar också Utflödet av lava från en vulkan. Processen används i hemmet och inom tillverkningsindustrin. Formerna oftast framställs genom extrudering omfatta runda föremål som rör, stänger och rör, rektangulära föremål som solida och ihåliga barer och plattor.

I hemmet kan den mest bekanta exemplet på extrudering vara bakelse väska. Används för att bilda cookies och frost kakor, extruderar konditorivaror väska isbildning eller degen genom en spets som formar utgång. Denna typ av extrudering sker i korta stötar för att producera en uppsättning identiskt snabbt. Köksutrustning som gör pasta eller korv kan också innehålla en extruder som formar den färdiga produkten. En mycket populär leksak extrudering maskin är det tillbehör säljs med Play-Doh, en modell sammansatt från Hasbro. Användaren väljer en dör och glider det över främre delen av maskinen, sätter in mjukt material, och trycker på handtaget för att producera antingen långa eller korta profiler i form önskas.

Inom tillverkningsindustrin är extrudering används med en mängd olika material, inklusive metall, plast, keramik och mat. Olika material genomgår extrudering att göra olika typer av produkter. Koppar är pressad att göra ledningar för avlopp, medan aluminium används för att göra bilder, t. ex. fönsterramar, spår och räcken. Stål är pressad i spår eller stavar och en del titan flygplan delar tillverkas genom extrudering. Plast extrudering resulterar i en mängd former, inklusive cylindriska rör, och stänger, skenor och mycket tunna rektangulära ytor som karakteriseras som ark eller filmer.

Livsmedelsindustri använder extrudering på ett sätt som utöver vad som är möjligt i vanliga hem köket. Ost lockar och andra snacks, pasta, flingor, och näringsvärde barer utförs med extrudering, liksom ett antal sällskapsdjur. I själva verket är pressad livsmedel ett livsmedel vetenskap specialitet, och forskare som har utbildning och erfarenhet i detta rike livsmedelstillverkning övervaka dessa processer. Det finns diskussioner om huruvida extrudering, i åtminstone vissa fall minskar näringsmässiga kvaliteten på maten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.