Vad är ett UV-test?

En UV-test är ett test för att mäta exponeringen för ultraviolett ljus. Ultraviolett ljus, eller UV, är en term som används för att beskriva elektromagnetisk strålning med ultraviolett vågor kortare än ljus synliga för människor. UV-ljus finns i solljus och kan orsaka kemiska reaktioner i vissa material. Denna reaktion har fått dem att glöda, som kallas fluorescerar. UV-tester tittar på ultravioletta spektrumet för kommersiellt bruk och ultraviolett detektion för UV-skydd.

Kommersiella användningsområden för en UV-test för att avgöra färgbeständighet i produkter. Ett prov skickas till ett UV testlabb där det utsätts för ultraviolett exponering i en kontrollerad miljö. En solsimulator används för att skapa ultraviolett strålning och simulera månader eller år av exponering.

Paint som skulle utsättas för långa perioder av solljus som exteriör byggnad färg eller bil färg kan provas för att fastställa hur länge färgen skulle räcka. Detta gör det möjligt för tillverkarna att ändra, om nödvändigt, de kemikalier som används i deras produkter. UV-test ger också tillverkarna att marknadsföra nivån på UV-resistens produkten har på förpackningen.

Textilier tillverkare använder även UV-tester för att avgöra hur länge produkten kommer att förbli färg snabbt. Om färgämnen ingår i tillverkningsprocessen blekna för tidigt, kan produkten börja brytas ned. Förstå livslängd färgämnet hjälper företag producera bättre produkter. Detta är också användas för andra material som plast och papper.

En annan kommersiell användning för en UV-test foto stabilitet. Detta avser hur kemikalier reagerar när de utsätts för solljus. Läkemedel kan påverkas och specifikt inte vara lika effektiva om de utsätts för solljus. UV-test hjälper dig att förstå vilka förändringar som kan uppstå under exponering som kan vara skadliga eller orsaka farliga reaktioner.

UV-detektion används också för människors hälsa. Överexponering för UV-strålar kan orsaka hudcancer och solskador. UVA-strålar är den vanligaste och är strålarna som används för att sola. Eftersom UVA-strålar är den främsta orsaken till hudcancer solariesalonger använda ett UV-test att se till att solarier är rätt kalibrerad.

UVB-strålar är mer intensiv än UVA-strålar och är ofta orsaken till solbränna. Det påverkar de yttersta hudlagren och kan detekteras genom en radiometer. En radiometer används för att mäta nivåerna av ultraviolett strålning. Det gör detta genom att fastställa hur mycket strålning har omvandlats till energi. Den högre temperaturen i radiometer, desto mer strålning närvarande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.