Vad är en Tundish?

En tundish är en utrustning som används i metall gjutning. Den tundish har smält metall rätt innan det hälls i formen, vilket gör det en av de sista stegen i gjutning processen. Tundishes kommer i en rad storlekar och stilar allt från små versioner som används för gjutning i hemmastudios av konstnärer till massiva containrar som används vid stränggjutning processen. Tundish tekniken har funnits under mycket lång tid, och många företag tillverkar dessa enheter tillsammans med bilagor och tillbehör.

tundish är tillverkad av mycket hållbart material som kan klara av den höga värmen av smält metall. Utrustningen är vanligtvis klädda med ett material med låg konduktivitet, och kan vara försedd med ett munstycke för att kontrollera flödet av smält metall. I andra konstruktioner är hälla kontrolleras för hand eller med maskin. Styrning av häll är viktigt att undvika att kasta en bit med fel som sprickor och bubblor och för att tillgodose behoven av olika metaller.

Även i tundish kan sammansättningen av smält metall förändring, eftersom det interagerar med luft. Denna förändring i sammansättningen måste styras noggrant för att uppnå önskad effekt i den färdiga produkten. I alla skeden av gjutprocess måste den metall som skall följas när den rör sig genom olika faser och samverkar med den omgivande miljön. Små variationer i processen kan ibland resultera i mycket olika slutprodukter.

Över tid kan insidan av tundish bli behandlad i skikt av metall. Dessa lager måste bort för att frigöra utrymme i tundish och för att undvika reaktioner mellan olika typer av metaller. Dessa rester, som kallas dödskallar, kan tas bort med skärande eller skrapa enheter. Vissa anläggningar återvinner skallar att göra olika metallvaror, vilket visar att en persons avfall kan vara en annan persons skatt.

I automatiserade gjutning lokaler, kan människor inte interagera med tundishes ofta om ett problem uppstår . För människor gjutning för hand, dock kontakt med tundish kommer att krävas. Utrustningen måste hanteras försiktigt, både för att skydda integriteten för kast och för att skydda hälsan hos personer som arbetar i området. Att plaskade med smält metall kan vara mycket smärtsamt och potentiellt mycket farliga, och metallarbetare är noga med att ha ett lämpligt skydd och att följa säkerhetsprotokoll medan gjutning eller arbetar med het metall.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.