Vad är en SKARVYXA?

En SKARVYXA är ett verktyg som används för att forma trä. Den består av en böjd klinga monterad vinkelrätt mot en lång handtag eller skaft. Beroende på vilken typ av SKARVYXA finns ett antal sätt att använda verktyget, allt från urholkar kanoter att forma trä bältros. Många järnaffärer bära adzes, tillsammans med vanligt SKARVYXA blad som kan monteras på gamla skaft och handgjorda hafts.

SKARVYXA är förmodligen en av de tidigaste verktyg som utvecklats av människor. De första adzes gjordes av sten, och de var utformade som handverktyg. Användare passade SKARVYXA i deras händer och använde det för olika forma uppgifter, många arkeologiska platser runt om i världen avslöja adzes regelbundet. När människor började arbeta med metaller, började metall adzes att ersätta sten, för metall var lättare att forma och det kan vara lätt marken för att skapa en skarp kant. Många kulturer också självständigt insåg att SKARVYXA bladet kan monteras på ett skaft, skapa hävstångseffekter, och den moderna formen av SKARVYXA föddes.

Ett av de mest klassiska sätten att använda en SKARVYXA är som en överliggande verktyg. Användaren står på föremålet han eller hon vill arbeta på och sedan svänger SKARVYXA bakom sin rygg och in i skogen. Denna teknik används för saker som formar stolpar och urholkar kanoter. Mindre kan mer lättviktiga adzes också användas för finare uppgifter, och det är inte ovanligt för en SKARVYXA att användas som ett handverktyg i detalj arbetet.

Det finns flera varianter på SKARVYXA, inklusive Carpenters SKARVYXA, en mycket tung IT-verktyg som overhead bruk, och en skeppsbyggmästare s SKARVYXA, en mer lättviktiga verktyg som används av Coopers och träindustriarbetarefederationen på mindre projekt. Någon som är bra med en SKARVYXA kan grovt forma trä med verktyget och sedan smidigt den, rensa upp i detaljer och uppmuntran ut önskad form.

Vissa adzes har ett blad på ena sidan och en plocka eller ett liknande verktyg på den andra. Många som bestiga berg och arbetar i is bära modifierade versioner av adzes med isspikar, till exempel, eftersom SKARVYXA kan användas för att snabbt bryta bitar av is. Materialet i valet för moderna adzes är rostfritt stål, som rymmer en kant och medan det motstår korrosion och rost.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.