Vad är en Gristmill?

En gristmill är en anläggning som är utformad för att mala spannmål till mjöl. Historiskt sett har gristmills ofta en mycket viktig del av samhället, med bönder föra med säd att mala i utbyte mot en avgift från Miller. Millers tog ofta sina arvoden i handel, försäljning eller handel spannmål och mjöl med andra byar och vänder fabriker ut i butikerna på lager med dessa varor. En handfull samhällen runt om i världen fortsätter att få arbetstid gristmills som används på lokal nivå, även om största delen av spannmål som skall bli mjöl går till stora kommersiella lokaler med högteknologisk malningsutrustning.

Gristmills har funnits i århundraden, eftersom människor har använt mjöl under ganska lång tid. Tidiga gristmills drevs av boskap, slavar, vatten eller väderkvarnar. Oavsett vilken metod ström som vi använder skulle gristmill värd en stor kvarnsten på vilken spannmål skulle hällas i syfte att mala det till mjöl. Normalt skulle en gristmill åberopas nära en strömkälla, t. ex. en flod.

Anläggningarna på en gristmill, antik eller modern, är konstruerade för att rengöras säd, som också kallas mäld. Grist har varit riven för att ta bort dess yttre skrovet och siktas för att avlägsna agnar, vilket innebär att alla delar av säden är ätlig. I vissa fall har en gristmill anordningar för rengöring spannmål, men vanligast är jordbrukare förväntas att rengöra sin egen säd, vilket beredd mäld för slipning. För moderna företag och som minskar avsevärt om fraktkostnader, eftersom det finns ingen anledning att skickas onyttig agnar tillsammans med användbara spannmål, även om vissa fabriker ren spannmål på plats och bränna vetet för att driva bruket.

Gristmills kallas även majs kvarnar och mjöl med hänvisning till sin primära funktion. Beroende på samhället, gristmills historiskt kunde hantera ett stort antal kärnor, till exempel vete, majs och råg. När säden hade mals till mjöl, skulle mjölnaren ta en nedskärning av intäkterna, genom att jordbrukaren får ta resten, några bönder valde att sälja sina mjöl genom Miller, som möjliggör för honom en procentandel av att i utbyte mot hantering av transaktionen.

I samhällen där arbetar antika gristmills är närvarande, är turer vanligen erbjuds till personer som vill utforska. Sådana fabriker får användas i kommersiellt syfte eller bara för turné demonstrationer, med en personal som kan tillhandahålla historisk information och diskutera hur brukets utrustningen fungerar. Besöker platsen för en gristmill, även när det inte fungerar, kan vara mycket intressant, eftersom dessa webbplatser ger en fascinerande inblick i det förflutna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.