Vad är en Gabion?

Härstammar från det italienska ordet gabbione , en gabion är en behållare som är fylld med sand eller smuts. Enheten används ofta i anläggningsarbeten, samt vissa militära tillämpningar och allmän vägbyggen. Skanskorgar har varit i bruk sedan medeltiden, och fortfarande är anställda av många civilingenjörer idag.

I själva byggnationen är gabion ungefär som en bur. Buren kan vara cylindriska eller i form av en kvadratisk eller rektangulär låda. Buren kan konstrueras med en rad olika material, beroende på tillämpning. I vissa fall är gabion görs med hjälp av metaller, medan gabioner som är avsedda för tillfälligt bruk kan bestå av ett yttre skal av segelduk eller liknande material. Även veke har använts som material i valet för ett gabion.

En av de vanligaste användningsområdena idag för en gabion är att skapa en barriär som hindrar erosion. Strategiskt bygga en stödmur för att förhindra slam och matjord från tvättning bort under kraftigt regn eller översvämningar kan bevara mark för grödor samt säkra mark för användning av byggnader, landningsbanor och andra funktioner. Ofta är dessa typer av skanskorgar av metall eller andra material som inte kommer att bryta ned på kort sikt.

På liknande sätt kan en gabion användas för att konstruera en tillfällig översvämning vägg. Stapling skanskorgarna kan hjälpa till att rädda byggnader från översvämningsskador och ge tid för de vatten avta när katastrofen är under kontroll. Eftersom insamling av gabioner är tillfälligt, kan de enkelt tas bort när väl krisen är förbi. Ofta kvalificerad civilingenjör kommer att övervaka installation och borttagning av gabion väggen.

I gångna tider var gabion också ett sätt att skydda trupper i slagfältet. Gabion burar tillverkade av vide och fylld med sand som snabbt hinder och strukturer som skulle skydda artilleri från pilarna och projektiler av fienden. Dessa typer av militära befästningar kunde samlas i en kort tid, och även fördelat på en snabb förväg om det behövs.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.