Vad är en Cathode?

En katod är en elektrod genom vilket elektrisk ström utgångar en polariserad elektrisk anordning. Dess motsats är anoden, genom vilket elektrisk ström går in i elektriska enheter. Positivt laddade joner, som kallas katjoner, sträva mot katoden medan negativt laddade joner, som kallas anjoner, sträva mot anoden. I enheter som ger makt likt utsläpp batterier är katod positivt laddade, men i strömkrävande enheter, inklusive ladda batterier, är det negativt laddade.

I kemi, är en katod elektroden i en elektrokemisk cell där minskning, eller vinsten av elektroner, inträffar. Om elektrokemiska cellen är elektrolytisk det menas att den är försedd med elektrisk energi för att bryta ned kemiska föreningar, är dess katod negativ. I det motsatta typen av elektrokemiska celler, den galvaniska cellen, kemiska reaktioner orsakar utsläpp av elektrisk energi, och det blir positivt.

Negativ polaritet måste tillämpas på katoden av en elektrolytisk cell för att driva den önskade kemiska reaktioner. I en galvanisk cell, å andra sidan måste en pluspol kopplas för att slutföra kretsen. Elektronerna som avges av anoden återvända till cellen genom katoden när kretsen är klar.

I fysik och elektronik, en katod elektroden ansvarar för att släppa ut elektroner in i enheten, vilket kan göra att köra. Den fritt utsända elektroner kan hämtas på flera olika sätt, antingen genom värme eller ljus energi, eller genom en stark yttre elektromagnetiska fält. Den senare metoden att köra elektron utsläpp kallas fält elektron utsläpp, och de inblandade katoder kallas kalla katoder.

Även om de får arbeta vid höga temperaturer, är kalla katoder skiljer sig från de "heta" sorten, eftersom de inte är direkt värms upp för att driva elektron utsläpp. Hot katoder, även känd som trådar, är mycket vanligare i modern elektronik. Katoder, som får sin energi från ljus drivs av fotoelektriska utsläpp, och används i solceller eller solenergi, tillämpningar. Olika typer av metall har elektroder som passar olika metoder för att ge elkraft.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.