Vad är en Batten?

En tvärribban är i grunden en lång, smal remsa av trä, och ibland metall eller plast, som används för flera olika syften. Lister används iuppförande av byggnader, men variationerna används inom andra branscher också, bland annat segling, teater och mycket mer. Kommandot "SKALKA luckorna" kommer från segling, där lister användes för att säkra en båtens luckor från nederbörd på ett inkommande storm.

En av de största användningsområdena för en läkt är i tak byggsektorn, där flera av trälister är knutna och används för att tillämpa takpannor. De kan orienterade i alla riktningar, beroende på vilken typ av plattor eller ark tak används för att skydda taket. Förutom att användas för att ordentligt utrymme för takpannor, kan lister ge luftflödet runt taket för stöd i avloppsvatten och för att främja torkning. Ett tak tvärribban kan vara av plast, som har en fördel jämfört med trä eftersom det inte kommer att ruttna och slits lika lätt.

Ett annat sätt att reglarna används i konstruktionen är för styrelse och läkt sidospår . Denna typ av rangerbangård består av reglar som täcker skarvar på väggar, styrelser och nämnder som verkar vertikalt på sidan av ett hus eller byggnad. Den spåranslutning växlar mellan nämnder och lattor, så att varje par av skivor, som inte nödvändigtvis är samma storlek, har en läkt i mellan dem. Många lador är byggda så här, ofta så styrelse och läkt spåranslutning kallas lada rangerbangård.

Förutom att användas för att säkra en båtens luckor, lister har andra ändamål i segling. Reglarna kan användas för att stödja de faktiska segel på en segelbåt i många olika konfigurationer. Dessa reglar måste byggas från hållbara och lätta material som kan tåla krafter från vinden, särskilt i båtar med stora segel. Andra typer av segel behöver inte lattor alls.

En annan sorts läkt används i levande teater. I detta fall avses med att en lång metallrör som är upphängd ovanför scenen, som många teater element kan hängas. Till exempel kan en läkt på en teater hålla scenbelysningen, gardiner, elledningar och till och med rekvisita som är inblandade i showen. Teater lister ibland också används för att lagra lampor och rekvisita som inte används.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.