Vad är dibutylftalat?

Termen dibutylftalat hänvisar till en typ av butyl-ester som klassificeras som en vattenlösning av kolväten och medlem av alkaner familj, vilket betyder att det består av kol och väte. Som en alkan, Dibutylftalat former enda obligationer uteslutande, vilket ger den organiska föreningen den generiska kemiska formeln för CNH 2 n 2. Men detta ämne också en isomer av oktan, vilket betyder att det är mycket brännbara och ger koldioxid och vatten vid förbränning.

När bundna, kan Dibutylftalat estrar anta olika former. Till exempel Dibutylftalat sebacat (DBS) är en ester av sebacinsyra, ett naturligt förekommande ämne som erhållits från flyktig olja av ricin. DBS är en gulaktig vätska som är olöslig i vatten men löslig i vissa lösningsmedel, inklusive aceton, etanol och toluen. Dess kemiska sammansättning gör en låg förbränning betyg och bidrar till att bevara dess egenskaper vid uppvärmning under vissa temperaturer. Som sådan har DBS en ansökan som mjukgörare och används främst vid tillverkning av plastförpackningar och beläggningar, samt att framställa syntetiskt gummi.

DBS finns också i olika konsumtionsprodukter. Till exempel är det en tillsats i många sorters bakverk, hårt godis, glass och alkoholfria drycker. Det är också används för att göra enteriska beläggning på tablettbehandling. DBS används också som ett emulgeringsmedel i hudkrämer, hårbalsam och raklödder. Dessutom är DBS läggas till som ett lösningsmedel för att extrahera doft från olika oljor som används för att göra parfymer, cologne, after shave lotion och stänk kroppen.

En annan vanlig typ av ester är dibutylftalat (DBP), som syntetiseras från butanol och ftalsyraanhydrid. Liksom DBS, är detta ämne även används inom plastindustrin samt i tillverkningen av många typer av kosmetika. I själva verket gjorde dess egenskaper som mjukgörare det en vanlig ingrediens i nagellack på en gång. Har dock DBS befunnits ha negativa effekter på det endokrina systemet hos djur och som misstänks utgöra liknande risker för människor. Därför började amerikanska tillverkare av nagellack fasa ut användningen av DPB under 2006, medan EU förbjudit användningen av totalt trettio år tidigare.

Tyvärr kan DBP exponeringen komma från en rad oväntade källor än nagellack. I själva verket kommer en av de största källorna till exponering via födan eftersom det kan lakas ut från behållare och förpackningar som används för att linda in vissa lättfördärvliga varor. Eftersom DBP kan överleva i miljön som en partikel och gas är det också förekommer i varierande koncentrationer i luft, mark och vatten i industriella områden. Eftersom DBP bryts ned ganska snabbt i vatten och mark, är det inte sannolikt att transporteras till andra regioner. Det kan emellertid migrera i marina livet eftersom det ackumuleras i fettvävnad av fisk och skaldjur.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.