Vad är Tight Gas?

Tight gas är naturgas som är svår att komma åt på grund av den typ av sten och sand runt insättning. Eftersom denna gas är så mycket svårare att utvinna än naturgas från andra källor, företag kräver ett stort ekonomiskt incitament att gå efter det, som energipriserna stiger så ökar intresset för utvinning av tät gas. Flera globala olje-och gasbolagen kontroll av betydande tätt gasreserver, däribland BP, som också har sjunkit betydande resurser på att lära mer om utvinna snäva gas.

Normalt är naturgas ganska lätt att nå. När en insättning identifieras, ett väl kan vara oåterkalleliga, och gasen naturligt rinner ut i väl, vilket gör det enkelt att pumpa gas till ytan och fördela det därifrån. Detta beror på att naturgas är normalt omgiven av fyndigheter av porös sten, med massor av små hål för gasen att sippra igenom. Ibland, den gas som bokstavligen pumpar i sig.

När det gäller snäva gas, den omgivande sandsten, skiffer eller annan sten är inte så genomsläppliga och såg mycket tätare i tvärsnitt. Avsaknaden av permeabiliteten låser tät gas upp under jord, vilket gör det svårt att borra ett lönsamt bra. Tight gas finns också instängd i koltillgångar. För att komma åt trånga gas, är det nödvändigt att hitta en "sweet spot" där en stor mängd gas är tillgänglig, och ibland använder olika sätt för att skapa ett tryck vakuum i brunnen som suger gas från omgivande berg .

Historiskt sådana insättningar avskrevs som "oåterkalleligt". Men eftersom efterfrågan på naturgas har ökat, många företag har omprövas denna bedömning, skjuta för att se om tät gas fyndigheter kunde hämtas. Medan tät gas är dyrt att utvinna, högre priser på gas kan göra kostnaden värt det, speciellt om gasen har en sammansättning som är gynnsam för destillering, vilket gör företaget för att extrahera flera värdefulla fraktioner från en enda väl.

flesta tight gas fyndigheter datum till paleozoiska eran, vilket innebär att denna inlåning är minst 251 miljoner år gammal. Den avancerade ålder sådana insättningar är förmodligen ansvarig för deras otillgänglighet, stram gas tätt, med andra ord, eftersom berget runt den har haft mer tid för att bli tät. Dessa avlagringar kan också vara djupare än vanlig gas fyndigheter, skapat ytterligare utmaningar. Företag som arbetar med snäva gas använda olika undersökning taktik för att identifiera potentiella källor av gas, och att rikta de bästa platserna för borrning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.