Vad är Tenn?

Tenn är ett legeras metall som huvudsakligen görs av tenn, med en liten del av bly, koppar, vismut eller antimon. Det har traditionellt använts för att göra porslin och dekorativa föremål. Metallen är mycket formbart, vilket innebär att den lätt kan bearbetas, präglade eller ristade. Aducerade natur tenn har tagits tillvara för tusentals år, åtminstone sedan romartiden, och metallen var en punkt högt värderade.

Tin är den metall som förekommer i den högsta koncentrationen i tenn. De flesta tenn använder minst 90% tenn, även om andra legeringar kan använda så lite som 63% tenn. De andra metaller i legeringen används som härdare, för att göra tenn praktisk för daglig användning och metallbearbetning. Klassiskt har tenn gjutits i smält form, även om det har också arbetat på andra sätt. Tenn är också mycket matt resistenta, trots att det utgör ett skyddande patina med åren.

i färg, börjar tenn ut glänsande och ljusa, nästan som silver. Med tiden oxiderar metallen och får en gråaktig färgton. Tenn som görs med bly så småningom blir svart, förklarar den alternativa romerska namnet "black metal. "Historiskt har tenn en gång mycket dyrt, och ägs endast välbärgade i samhället. Liksom andra legeringar, tenn mer användbart för vissa applikationer än de ingående metaller ensam.

Tillsats av bly till tenn är potentiellt mycket farlig. Bly kan läcka ut, särskilt i livsmedel, vilket är anledningen tenn porslin har samband med sjukdomsfall historiskt. Eftersom bly är billigt och lätt att arbeta, det var ett mycket populärt tillskott i tenn legeringar historiskt, varför man inte ska faktiskt använda antika tenn för att äta. Modern tenn serviser görs utan bly, och det är säkert att äta, även oroliga kunder kanske vill att bekräfta att ingen av bly med tillverkaren.

Vård av tenn är relativt lätt. Metallen kan skadas av syror, så ska det alltid vara omedelbart tvättas med mild tvål och varmt vatten om det har varit utsatt för saker som ättika eller citronsaft. Det bör tvättas med en svamp eller mjuk trasa för att undvika repor på metall, och torkas noggrant. Tenn kan också renas med specialiserade polish, även om människor inte ska använda generiska metall polish på tenn, eftersom det kan skada metallen. Konsumenterna bör också vara medvetna om att tenn smälter vid låga temperaturer och bör inte utsättas för extrem värme.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.