Vad är Styren?

Styren är ett organiskt kolväte används för tillverkning av gummi och plastdetaljer. Även känd som vinyl bensen, är styren en färglös vätska som snabbt dunstar när den utsätts för luft. Även om det är en aromatisk monomeren med en svagt söt lukt, kan dess lukt vara obehagliga i höga koncentrationer eller när det blandas med andra kemikalier. Om dess molekyler blir kopplad till bilda långa kedjor av styren blir det polystyren, en aromatisk polymer med termoplast egenskaper.

Även styren är tillverkad av petroleum i kommersiell skala, förekommer även naturligt i vissa växter, däribland frukter, nötter och grönsaker. I själva verket fick den sitt namn för att hedra den Styrax släkte av träd som producerar en sav som benzoin harts erhålls. Dess alternativt namn på vinyl bensen härstammar sannolikt från det faktum att det syntetiseras från etylbensen, som är resultatet av bensen och eten utsätts för katalytisk dehydrering. Styren molekyler innehåller också en vinyl grupp (ethenyl) Den andel elektroner i en reaktion som kallas kovalenta bindningar. Denna process är vad som gör den syntetiska kemiska göras i plast, såsom polystyren, syntetiskt gummi och latex.

Under andra världskriget var styren produktionen vid sin topp i USA på grund av ett behov av syntetiskt gummi, som majoriteten av naturgummi producerande områden som innehas av det japanska vid den tidpunkten. Ett substitut i hemlighet gjort genom att producera en sampolymer av butadien och styren känd som regeringen gummi styren (GRS). I mitten av 1940-talet översteg GRS produktion dubbelt så hög som produktionen på naturgummi före början av kriget. Under kriget var detta material främst för att göra däck för militären. Men stannade denna uppfinning till kursen eftersom GRS används fortfarande vid tillverkning av alla typer av däck i USA idag.

Inom andra branscher är styren används för att göra alla typer av produkter alltifrån skor till gummi stöd för mattor. Men detta material även används för att tillverka delar till bilar och båtar, rör VVS, glasfiber, isolering, vissa byggnadsmaterial, och elektriska komponenter. Det är också används för att göra plast dryckeskärl och mat behållare för lagring.

Styren har liten, om någon, inverkan på miljön eftersom det snabbt bryts ner i det fria och avdunstar från mark och vatten. Har dock vissa hälsorisker av styren noterats. För en sak, anser Internationella centret för cancerforskning styren som en misstänkt cancerframkallande. Andra än direkt hantering, exponering för detta ämne kan uppstå från andas bil avgaser, cigarettrök, och den är ungefär byggmaterial som innehåller styren. Dessutom kan styren frigöras vid användning av en fotokopia maskin eller lakas när man äter livsmedel förpackade i en polystyren behållare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.