Vad är Resin?

Resin är en naturlig eller syntetisk substans, som börjar i en mycket trögflytande tillstånd och härdar med behandling. Normalt är harts lösligt i alkohol, men inte i vatten. Det finns ett antal olika klasser av harts, beroende på exakta kemiska sammansättning och möjliga användningsområden. Det finns många tillämpningar för hartser, allt från konst till polymer produktion och många konsumenter interagerar med produkter som innehåller kåda på daglig basis.

Natural kåda kommer från växter. Ett klassiskt exempel är sav tall, som har den karakteristiska stickande lukt av terpen föreningar. Som alla som har kontakter med tall sav vet är det ämne som är mycket trögflytande, men det härdar över tiden. Ett antal andra växter producerar harts, och växt harts har använts av människan i tusentals år. Vissa växter andas ett liknande ämne som kallas gummi eller tuggummi kåda som gör interagerar med vatten. Gum tenderar att vara mjukare och mer formbara än harts.

Plant kåda kan vara klart till mörkt brun, och den varierar i opacitet och hårdhet. Vissa växter harts är också extremt mycket, eftersom den innehåller instabila föreningar. Felaktig identifiering av kåda träd kan ibland leda till olyckliga olyckor, eftersom vissa hartser innehåller heptanes, brandfarliga och explosiva kolväten. Den populära dekorativa material bärnsten är fossilt vegetabiliskt harts. Den rika gyllene färg av bärnsten är en vanlig skugga för växt hartser, men bärnsten finns även i mer sällsynta färger, som blått.

Människor har använt naturliga hartser i tusentals år. Pine beck har använts för att täta båtar, mumier, containrar mat och ett sortiment av andra saker. Det har också använts som en komponent i lack, lack, tryckfärg, parfymer, smycken och många andra objekt. Med mänskliga tekniska framsteg kom insikten att plaster kan formuleras i polymerer, och upptäckten av syntetiska hartser följde strax efter.

För det mesta gjorde polymerer med "harts" faktiskt är gjorda med syntetisk harts, som är billigare och lättare att förfina. Konstharts är mycket mer stabilt, förutsägbart, och enhetliga än naturlig harts också, eftersom den är gjord under kontrollerade förhållanden utan möjlighet att införandet av föroreningar. Dessa plaster är gjorda genom att kombinera kemikalier i ett laboratorium för att stimulera en reaktion som resulterar i utformningen av en hartsartade förening. När bildas, harts kan användas vid framställning av plaster, färger, och många av de ämnen som naturligt harts används i.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.