Vad är Palladium?

Palladium är en glänsande silvervit metall med atomnummer 46 och kemisk förkortning av PD. Det används i elektronik, smycken och vissa andra industrier. Eftersom metallen är mycket sällsynt, är palladium anses vara en ädel metall, och det kan ta ut ett högt pris på den öppna marknaden. Konsumenterna är förmodligen mest bekant med palladium i form av legeringar med andra metaller, eller integration inom elektronik. När elektronik återvinns och avskalad, är palladium en av de metaller som ofta tas bort så att den kan återanvändas.

Metallen upptäcktes 1803 av William Hyde Wollaston, som namngav den palladium efter asteroiden Pallas. Asteroiden i sin tur fick sitt namn efter en grekisk gudinna vishet. Palladium förekommer ofta i samband med platina, och det är ofta förenat med guld, nickel och koppar. Metallen motstår matt och är väldigt formbart, vilket betyder att det tar lätt att arbeta. När palladium är kallbearbetade gäller draghållfasthet kraftigt ökar.

Legeringar med palladium används för att göra elektroniska komponenter, särskilt kontakter. Palladium används också för tillverkning av kirurgiska instrument, och i vissa smycken, framför allt i produktionen av vita guldet, som är en legering av guld med en vit metall. Metallen används också ibland i rening och behandling och att den kan absorbera upp till 900 gånger sin volym i väte. Denna egenskap av palladium tas tillvara i vetenskapliga experiment.

Som medlem av platinagruppen, som också innehåller metaller som rhodium och iridium, är palladium vara en övergång metall. Det är en av de mjukare metaller i platinagruppen, men den behåller andra värdefulla egenskaper som delas av metaller i denna grupp. Förutom att vara matt resistenta, palladium motstår kemisk erosion och intensiva värme, och det är mycket elektriskt stabilt. Många av dessa metaller som används som katalysatorer på grund av dessa väletablerade fysikaliska och kemiska egenskaper.

Även palladium är inte den dyraste ädel metall, kan det vara ganska dyrt. Ibland kommer marknaden för palladium vara mycket ovanliga, eftersom tillverkarna ibland lagra det för att undvika brist på viktiga produkter. Metallen finns både i ett rent och legerat form från olika företag som levererar. Särskilda metallbearbetning tekniker som arbetar med palladium, som kan bli spröda eller missfärgad, om den inte hanteras korrekt. Ren palladium smycken är tillgänglig via avancerade återförsäljare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.