Vad är Massaved?

Massaved är en term som används om träd som odlas i syfte att skörda virke för användning i produktionen av pappersprodukter. Flera olika typer av träd kan användas i skapandet av denna typ av trä som produkten, och vanligtvis skördas när de är fortfarande relativt ung. Tillsammans med användning vid tillverkning av pappersprodukter är pappersmassa används i skapandet av olika typer av träprodukter som används vid tillverkning av billiga möbler samt kläder och kosmetika.

Vissa tillverkare avsiktligt fabriksområden av träd för användning i massaved, kan andra situationer också leda till avverkning av träd för att skapa denna träprodukt. Kan till exempel träd som bärgats efter en naturkatastrof skall användas för detta ändamål. I vad som kallas en blandad avverkning , träd som passar väl för skapandet av virke kapas först och låta träd av sämre kvalitet som skördas för att användas i massaved produktion. Även döda träd och stora lemmar som är avskurna olika typer av träd kan användas vid framställning av pappersmassa för olika ändamål.

massaved industrin kan även använda sig av vissa befintliga trävaror för att skapa nya trämassa. Ett exempel är användningen av avverkad skog från att bygga nedmonteringsanläggningarna. Gamla lastpallar och lägenheter som samlats in från fabriker kan också återvinnas till nya massalinje för användning i olika produkter.

Den enskilt vanligaste syftet med massaved skörd är tillverkning av pappersprodukter. Skriva papper samt dator och papper tillverkas av pappersmassa. Hushållsprodukter som pappershanddukar, servetter, engångstallrikar, och toalettpapper också skapas med hjälp av trämassa Även den glansiga papper som används vid framställning av tidningar använder sig av trämassa.

Däremot kan andra produkter också skapas med hjälp av material som framgår av massaved bruk. Det bearbetade träfibrerna kan utnyttjas för att skapa rayon och acetat material för användning i skapandet av kläder, camping tält och andra varor tyg. Den extraherade tall oljor kan användas för tillverkning av rengöringsmedel, medan återstoden och oljan som används vid tillverkning av kosmetika och olika typer av parfymer och cologne.

Eftersom massaved industrin använder sig av träd som inte är lämpliga för tillverkning av sågade trävaror, samt att användningen av återvinningsbart delar av trä, kan industrin fortsätta lätt att verka som nya delar av skogsarealen är nyinsatta med träd som odlas speciellt för att användas i skapandet av trämassa. Genom att återanvända äldre trävaror för att skapa råmaterial för användning i nya varor, hjälper industrin också att kompensera för de ständigt skörd av nya träd för att hålla jämna steg med efterfrågan. Detta gör det möjligt att låta träd växa till mognad innan de skördas och därmed minskar effekterna av industrin på miljön.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.