Vad är Kamfer?

Kamfer är ett naturligt aromatisk förening som härrör från den kamfer lagern fram till 1920-talet, när kemister framgångsrikt syntetiserade det. Den distinkta lukt av kamfer är bekant för många konsumenter, eftersom det traditionellt har använts i malkulor och vissa medicinska preparat för att minska klåda. Det används också i en lång rad andra applikationer, tillsammans med andra liknande anläggning som härrör kemikalier, inklusive film tillverkning, plast, lacker och vissa sprängämnen. Familjen av vegetabiliskt föreningar som kamfer tillhör kallas terpenoids, och den innehåller andra aromater som mentol och Citral.

Det formella namnet på kamfer lagern är Cinnamonum camphora , och de stora träden finns vitt spridda i Asien, Japan och Indien. När fullvuxen, ett kamfer lagerblad kan nå en höjd av 5-10 meter (15-30 meter), och kommer ofta att sprida ut så att den är bredare än den är hög. Den vintergröna träd frodas i andra tropiska miljöer, och i vissa delar av världen betraktas som en mycket främmande arter, eftersom de inte har några naturliga predatorer att behålla sin tillväxt i schack, och kommer att kvävas ut inhemska arter. Att utvinna kamfer, är de blad och bark av träden behandlas genom en destillatör, vilket ger en vit kristallin förening med formeln C10H16O.

De flesta kamfer produkter använder syntetisk kamfer, som gjorts i laboratorier i flera länder. Det syntetiseras oftast från terpentin, en annan aromatisk växt förening med liknande egenskaper. En rad kemiska reaktioner används för att skapa en kamfer förening, som sedan förpackade för försäljning eller används vid tillverkning av andra produkter. Biprodukter från processen kan användas för att skapa andra användbara kemikalier. De flesta växter som gör syntetisk kamfer hantera andra terpenoids också, för maximal effektivitet.

Förutom tillverkning använder verkar kamfer också i vissa etniska kök såsom livsmedel från Kina och Indien, dock endast i små belopp. Förtäring av stora mängder i kamfer kan resultera i neurologiska och andningsproblem, tillsammans med kramper, och kulinariska kamfer bör användas med försiktighet. Oftare tycks kamfer förgiftning efter att någon av misstag har intagit ett liniment som innehåller kamfer eller tillämpas ett liniment i överskott, så att kroppen att absorbera för mycket kamfer genom huden. En giftcentral bör kontaktas om någon kommer till uttryck symptom på kamfer förgiftning, och om möjligt märkningen för den intagna produkten bör behållas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.