Vad är Hardboard?

Hardboard är en sammansatt trä som används inom bygg-och träbearbetning. Det är oftast säljs i 4 "med 8" (1,2 till 2,4 m) ark och kan variera från 1 /4 "till 1" (6,35 till 25,4 mm) i tjocklek. Även om det är utseendet liknar plywood eller spånskiva, är hårdpapp faktiskt tillverkad helt annorlunda från dessa produkter. Den är tillverkad av fina träfibrer som pressats under hög värme och tryck för att bilda en mycket tät, hård trä blad. På grund av den extrema värme-och tryck finns det oftast inget behov av att använda lim eller bindemedel för att hålla träfibrerna tillsammans.

Builders kan välja mellan tre typer av träfiberskiva ark. Service-grade enheter är den mest prisvärda, men är också de minst tät. Standard-grade organ är det mest använda, och tenderar att vara smidigare och starkare än service kvalitetsfel. Härdat styrelser är de starka och hållbara typ av Masonite. De är belagda med linolja och uppvärmd för att öka deras fukt-motstånd och hållbarhet, vilket gör dem den bästa typen för utomhus-eller fukt-benägen applikationer.

Hardboard används i en mängd olika byggnader. Den kan användas för att bygga golv substrat, tak mantelmaterial eller vägg paneler. Det är också ett populärt material för ytterväggar eller hölje, som används för att täcka en byggnadens ytterväggar. Många olika typer av möbler och skåp är tillverkade av en hårdpapp grund, som kan målas eller täckas med lakan träfanér att skapa en attraktiv finish.

Även hårdpapp är ofta dyrare än plywood eller spånskiva, erbjuder det också många fördelar jämfört med dessa produkter. Den har en mycket slät, jämn yta som är fri från märken, textur eller trä spannmål. Denna släta yta ger en utmärkt grund för målning eller färgning, särskilt i färdiga produkter såsom möbler eller sidospår. Det är också känt för sin täthet och styrka och motståndskraft mot sprickbildning eller delning.

Detta material har också flera potentiella nackdelar som bör beaktas före installationen. Som de flesta trävaror, är hårdpapp mycket känslig för fukt. Exponering för regn eller fuktighet kan orsaka styrelserna att svälla eller varp, som kan förändra deras utseende och sänka deras strukturella stabilitet. Medan härdat kvaliteter är mer fukttåligt, bör de inte betraktas vattentät, och bör endast installeras i kombination med lämplig fuktspärr.

Hardboard kan vara svårt att sand ordentligt, delvis på grund av sitt fiberbaserade konstruktion. Kanterna i styrelsen är även känsliga för flisning eller bryta, och måste hanteras varsamt för att minimera skador. Slutligen bör köpare vara medveten om att härdat hårdpapp kan vara svårt att måla. Den linolja som läggs för att öka fukt-motståndet tenderar också att hålla färg från fastnat på ytan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.