Vad är Gips?

Gips är det mer vanliga namnet på en mineral förening som kallas kalciumsulfat dihydroxide eller sulfat av kalk. Gips är i allmänhet finns underjordiska nära fyndigheter av kalksten eller andra mineral som bildas genom förångning. En av de vanligaste formerna av rå gips är en ren vit kristall kallas alabaster. En annan form av obearbetad gips former i öknen terrängens och kristaller likna kronbladen på en blomma. Av denna anledning är det många som hänvisar till denna form av kalciumsulfat som "Desert Rose".

Eftersom kalcium och svavel molekyler i gips är kemiskt bundna till vatten, är gips rutinmässigt värms upp för att få bort 50% till 75% av sin ursprungliga fuktighet. Det erhållna pulvret anses bränd gips, även om vita eller genomskinliga färgen inte ändras. Bränd gips värderas för sin förmåga att stelna nästan direkt efter introduktion till vatten. Bränd gips marknadsförs som den formning agent gips. Ordinarie skolsalen krita är också en form av bränd gips.

Ett annat vanligt användningsområde för gips är bildandet av drywall paneler. Under hem konstruktion, drywall paneler spikas på plats för att bilda en färdig vägg. Gips är naturligt resistenta mot eld och värme, som hjälper det utgör en barriär mellan brännbart trästomme och själva rummet. Gips Gips skivor kan även tillskuret utan utarbeta verktyg, vilket gör en perfekt byggnadsmaterial.

Gips är också användas för att stärka mark försvagas av alltför mycket lera. Trädgårdsmästare ändra rutinmässigt svag mark genom att lägga ett lager av gips, som inte ändrar markens surhetsgraden. Gips-berikade marken också kan användas som ett alternativ till adobe lera, som tenderar att falla sönder efter år av exponering för regnvatten.

På grund av dess härdning egenskaper är gips en populär ingrediens i cement blandningar . Gips används även som ett mjukt slipmedel i vissa tandkrämer, eftersom det anses som ett icke-giftigt ämne. På Moh's skala av mineraltillgångar hårdhet kan gips vara ett 2, svårare än talk men mjukare än kalksten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.