Vad är Etsning?

Etsning är en grafik process som går tillbaka 500 år. Etsningen Processen omfattar skivor av metall, oftast av koppar eller zink och syra som används till etch ut på metallen. Konstnären kan använda komplicerade metoder för att skapa olika effekter, men alltid är beroende av syra till etch plattan. Ju mer komplicerat etsning, den mer tidskrävande och dyrt det blir.

Till att börja med en etsning, måste du först päls en blank kopparplåt med vax. Använda en stål etsning nål, drar din tilltänkta bild genom vax och på metallen. När du har dragit din bild kommer metall vara nersänkt i ett bad med syra och stå i ca två timmar. Syran kommer att äta bort på koppar som har exponerats av nålen att lämna spår, märken och texturer i metallen.

Plattan tas sedan tas ur syrabad och vax avlägsnas. Resultatet blir ett glänsande, kopparplåt med bilden etsade på den. Detta kan upprepas om och om igen av rewaxing plattan. Genom rewaxing kan du lägga till lager eller mer komplicerade bilder på den ursprungliga ritningen, sedan lägga tillbaka i syrabad när du är nöjd med den bild du har.

Nästa steg i etsning processen är att tillämpa tryckfärg i rader av plattan. När plattan torkas igen med en styv trasa, kommer det att låta bläcket i linjer och spår. Den inked plattan är sedan placeras i en hand-tryckpress med två tunga vältar. Fuktigt papper placeras ovanpå plattan och slank rullarna med stor press.

När papperet noggrant skalade av, kommer bilden att skrivas ut på den. Du kan alltid berätta en verklig etsning, eftersom kanterna av plattan kommer att lämna ett indrag på pappret. Om du vill göra en annan skriva ut, du helt enkelt lägga mer bläck på plattan, torka av den och sedan lägga tillbaka genom rullarna med en annan papper. Slutresultatet är den enklaste formen av etsning.

Det finns mer komplicerade sätt att skapa mer intrikata etsningar med hjälp av ett antal olika skyltar och färger. Det finns också en process för att lägga till olika toner i etsning som innebär att lägga harts damm på plattan och värma upp den. Resultatet ser ut som fint sandpapper, och du helt enkelt lack skylten när du inte vill detta konsistens. När du sätter den i syrabad, kommer surt äta bort på harts damm för att ge en struktur som håller bläck. Ju längre du lämnar den i syra kommer mörkare toner vara.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.