Vad är CMYK?

CMYK står för cyan, magenta, gul, och nyckel, eller svart. Dessa är de fyra färgerna i bläck som används i den traditionella metoden att skriva ut tryckta exemplar av bilder, som kallas offsettryck. De tre färger, plus svart, ungefär lika stor som de primära färgerna, som kan blandas färger över det synliga spektrumet. CMYK är en färgblandning system som är beroende av kemiska pigment att uppnå den önskade nyanser.

Innan tillkomsten av skrivbordet bläckstråleskrivare och färglaserskrivare, de flesta bilder tryckta på papper som används offsettryck med CMYK-färger. En färgbild separeras i sina separata, att delarna skapa fyra relaterade bilder i cyan, magenta, gult och svart. Varje bild är gjord i en platta på vilken rätt koncentration, eller belopp, av färgade bläck tillämpas. När de fyra plattorna varje utskrift på en sida, färgerna rekombinera och bildar den ursprungliga bilden. Till exempel kan en djup plommon har lika mycket cyan (blå-grön) och magenta (rosa), med en anstrykning av svart.

Man kan naturligtvis CMYK inte reproducera alla färger som finns i världen, men det står för miljontals färger. Det är omöjligt att matcha saker som en papegoja fjäder, rosenblad, eller ek blad, men det färgsystem som kan komma otroligt nära. CMYK kan skapa så många olika färger eftersom vi inte bara använder bläck i olika förhållanden i relation till varandra, men med en varierande koncentration, noteras som en procentsats. Dessa kombinationer skapar färger som spänner över spektrumet i nyans (vad vi ser som färg) samt ton och styrka.

Subtraktiv färg syftar på hur ljuset våglängder interagerar med världen och hur våra ögon tolkar interaktioner som färg. Sunlight studsar runt är i grunden vitt ljus, som omfattar alla våglängder eller färger i spektrumet. När solljuset träffar en klar kon orange trafik, absorberar plastmaterial som förekommer i kon några av de röda delar av spektrumet, tillsammans med de flesta av de gröna, blå och violett. Allt som återspeglas är något rött, orange och gult som motsvarar fara orange i våra ögon. Således är vissa färger "dras", och lämnade bakom den färg som vi ser.

Nu när vi lever i en digital ålder, är mycket göras av omvandlingar mellan CMYK och RGB eller röd -grön-blå färg. RGB-färg varierar ljus, i stället för pigment, för att uppnå det synliga spektrat. Vi stöter på RGB-färg i skärmar som faktiskt avger ljus vid en viss våglängd, snarare än återspegla befintliga ljuset. Därför kommer skärmen bilden av en bild i RGB-matchen aldrig den tryckta bilden i CMYK. Även om dessa färgsystem är närstående, kan en färg inte direkt konvertera till en annan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.