Vad är Bakelit?

Bakelit är varunamnet för fenoplaster, en tidig form av plast. Idag objekt gjorda av Bakelit anses mycket samlarprodukter, även i sin glans dagar på 1930-talet och 1940-talet Bakelit ses som ett billigt alternativ till high-end smycken material som jade och pärlor.

En belgisk- kemist vid namn Leo Baekeland använde sin vinst från försäljning av Velox, en film som används vid behandlingen av tidningar, att inrätta ett oberoende labb i Yonkers, New York omkring år 1901. Dr Baekeland tillbringade flera år arbetat med en hållbar yta för köer av bowlingbanor, liknande dagens skyddande tätningsmedel polyuretan golvet. Han kombinerade karbolsyra och formaldehyd för att bilda fenoplaster. Detta harts skulle förbli pourable tillräckligt länge för att tillämpas på trägolv, men sen blir olösliga och ogenomtränglig efter härdning. Dr Baekeland patenterade denna tidiga form av plast och startade sitt eget Bakelit bolag runt 1910 för att marknadsföra det åt den tunga industrin och tillverkare bil. Bakelit kan användas för elektriska isolatorer eller som en isolerande beläggning för fordonsindustrin kabeldragning.

Efter ett årtionde av i första hand industriella tillämpningar, trädde Bakelit snart konsumentmarknaden. Thomas Edison som används Bakelit som bas för sina tidiga kommersiella grammofonskivor. Den användes också för att bilda biljardbollar och som dekorativa handtag för fat och handhållna speglar. Bakelit kunde smälta och hälls leda formar och bildar formen av dricksglas, blomvaser, musikinstrument och andra konsumtionsvaror. Den ersatte en tidigare, mer brandfarliga form av plast som kallas celluloid.

Bakelit produkter inte ofta masstillverkade genom en injektion mögel process. Hantverkare som ville skapa smycken och andra dekorativa objekt från Bakelit skulle beställa det i form av cylindrar eller block. Motordrivna handverktyg och slipmaskiner skulle göra det möjligt hantverkare att skapa sig enstaka stycken för återförsäljning. Bakelit smycken blev på modet bland fashionabla konsumenterna, men relativt låg kostnad också gjort det populärt bland allmänheten under depressionen. År 1927 löpte det ursprungliga patentet för Bakelit och rättigheterna till processen köptes av ett företag som heter Catalin. Tillverkare lärt sig hur man lägger till en hel palett av färger till bas och bakelit-Catalin fortsatt populära fram till slutet av 1940-talet.

I slutändan

visade Bakelit-Catalin är arbetsintensiv process vara dess undergång . Efter andra världskriget blev massproduktion plastindustrin s modeord och Bakelit blev en trevlig minne. Collectors idag priset den för dess patina och dess mångsidighet. Skrupelfria handlare har dock försökt att sälja andra plastartiklar som autentiska Bakelit. Ett test för äkthet kallas den varma stift testet. Intresserade köpare bör finna ett dolt område av objektet i fråga och tillämpa en uppvärmd stift. True Bakelit avger en distinkt doft som den smälter, i mycket liknar doften av bränt hår. Om stiftet smälter objektet men ingen formaldehyd /bränd hår lukt upptäcks, är det högst sannolikt en imitation.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.