Vad är en vinkelväxel?

En vinkelväxel är en växel som är utformad för att ansluta en växel monterad på en axel som kan placeras på valfritt antal vinklar. Klassiskt är fasade redskap som används i 90 graders vinkel mot varandra, även om andra typer av vinklar kan användas. Detta till skillnad från andra typer av redskap, som i allmänhet skall användas antingen parallellt med varandra, på höger eller vinklar, i vissa särskilda fall. Koniska kugghjul används i ett antal tillämpningar, inklusive differential redskap med en bil.

Eftersom ordet "fasning" antyder, är inför en vinkelväxel vinklad. Normalt är en vinkelväxel konisk form, med tänderna som går längs sidan av kon, och vinkeln av sidorna kan varieras beroende på ansökan om växel. Det avfasade designen gör att redskapen till intermesh med en annan vinkelväxel på flera olika vinklar, beroende på hur den har bearbetas.

I en rak vinkelväxel, tänderna är raka, löper vertikalt längs konen. Problemet med raka tandat redskap är att alla effekter kommer ner på en enda tand, vilket gör redskap oprecist och leder till flisning längs tänder redskap över tiden. Av denna anledning, en del människor föredrar spiral redskap, där tänderna är inställd på en vinkel, vilket gör att trycket att fördelas så att kuggar jämnt och smidigt. Spiral kant redskap är lätt tillgängliga för en rad uppgifter.

Hypoid Koniska kugghjul är specialiserade Koniska kugghjul med axlar som inte korsar varandra. Dessa redskap använder en stor ring redskap med en mindre ändå samordnade redskap, och de används i applikationer såsom bil skillnader, där det kan vara nödvändigt för redskap för att sätta i olika takt på hastighet i vissa situationer. Hypoidväxlar kräver anpassade smörjmedel, eftersom de ofta utsätts för en betydande påfrestningar.

Ett exempel på en vinkelväxel finns i mekanismen i många garageportar. De redskap som används för att stänga dörren ofta är vinkelräta mot varandra, vilket framgår på nära granskning. Koniska kugghjul används även i andra typer av dörrar och grindar, som dammluckor för dammar som ofta drivs av en användares manipulation av en skruv som vänder en vinkelväxel att öppna eller stänga porten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.