Vad är en utväxling?

en utväxling är förhållandet mellan antalet tänder på två redskap som maskor. Detta förhållande är, matematiskt uttryckt. Till exempel, om ett redskap med 13 tänder drivs av ett redskap med 21 tänder, är utväxlingen 1/1. 62, eller 1:1. 62. Nästan alla typer av mekaniska maskiner, t. ex. fordon, jordbruksutrustning och industriella maskiner är använda redskap som på något sätt, och utväxling används för att hjälpa definiera maskinens prestanda.

Idén om en utväxling är baserat på omkretsen av en cirkel. När två växlar med olika omkrets är anslutna med tänder i ytterkant, är förflyttning av en översatt till mer eller mindre rörelse av den andra. Om en växel med en stor omkrets vänder en som endast är hälften så stort, kan de mindre redskap snurra dubbelt så snabbt som den större. Samma koncept fungerar i omvänd ordning.

Utväxlingsförhållanden är skräddarsydda av tillverkare av motorer och andra maskiner för att uppnå ett visst resultat. I vissa sammanhang, till exempel bil transmissioner, kan växellägen varieras för att anpassa sig till bilens behov i olika takt i hastighet. Den lägsta växeln i en bils sändning kommer att ha en hög utväxling, t. ex. 2:01 eller 3:01. Detta ger bilen möjlighet att enkelt börja röra sig från en helt stilla, till exempel vid ett trafikljus. Men eftersom motorn har att göra två eller tre varv för varje varv av överföringen, kan en motor inte göra en bil på låg växel gå mycket snabbt.

I andra växeln är utväxlingen lägre, vilket innebär att motorn inte behöver arbeta så hårt för att ge bilen extra acceleration. I högre växlar, utväxlingsförhållanden blir successivt lägre. Dessa är bra för måttlig acceleration och minska antalet motorvarv som krävs för att hålla bilen på en bekväm marschfart. Växlarna i en överföring därför inte användas för att antingen förstora eller minska produktionen av en motor, baserad på bilens hastighet vid den tiden.

Gears kan ibland vara förbunden med bälten eller på annat sätt , men de flesta är anslutna med tänder. Detta arrangemang ger några distinkta fördelar. Först, så länge ingen av tänderna gå sönder, finns det ingen avvikelse mellan de redskap, som skulle medföra en förlust av effektivitet. De gör det också möjligt att utforma exakt utväxling. Även om omkrets av de redskap som är något oklar, tänderna gör det så att dessa brister inte frågan. Eftersom de exakt synkronisera de redskap, de ger också dem en exakt utväxling.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.