Vad är en ljus Uppställning?

En lätt hyllan är ett arkitektoniskt element som syftar till att skingra naturligt ljus i ett rum, vilket minskar behovet av artificiell belysning. Lätta hyllplan ger också skugga nära fönstren, vilket minskar bländning och hålla rummen svala när temperaturen stiger. Denna konstruktion funktionen kan integreras i en byggnad när den byggs, eller läggas till senare för att öka energieffektiviteten. Tillsammans med saker som takfönster och lysrören, är ljusa hyllor betraktas som "dagsljus" enheter, vilket innebär att de är utformade för att minska användningen av artificiell belysning under dagen.

För ett ljus hylla att vara effektiv, taken i rummet behöver normalt vara hög, för att ge ett stort utrymme för ljuset. Hyllan är placerad ovanför ögonhöjd i ett fönster, och det kan placeras antingen inomhus eller utomhus. På övre ytan, är det lätt hyllan belagda i reflekterande material så att när ljuset träffar den, studsar ljuset av och träffar taket, skjuta ljus djupt in i rummet. När rummet är målade i ljusa färger, dessa ljusa färger i kombination med ljuset hyllan är ofta tillräckligt för att lysa upp rummet utan att det behövs en lampa.

På det norra halvklotet, är ljus hyllor vanligtvis placeras längs den södra kanten av en byggnad, så att de kommer att kunna fånga de mest solljus. Detta är omvända på södra halvklotet, där ljus hyllor måste placeras på norra sidan av en byggnad för maximal exponering. I båda fallen ljuset hyllor måste regelbundet underhållas för att säkerställa att de är så reflekterande som möjligt så att de kommer att fortsätta att vara effektiva.

Den största nackdelen till en ljus hylla är att den bara fungerar på soliga dagar. När himlen är molntäckt, kommer ljuset hyllan kan strö lite ljus, men inte tillräckligt för att göra en betydande skillnad, och det oftast nödvändigt att komplettera med artificiellt ljus. Dessa arkitektoniska element kan utformas för att maska med utseendet av en byggnad så att de inte är påträngande, men de kommer säkert att bli synliga. När hyllorna är inomhus, måste människor påminnas att inte lagra eller visa objekt på hyllan, eftersom detta kan störa flödet av ljus.

Förutom att öka energieffektiviteten genom att eliminera behovet av artificiellt ljus under dagen, kan lätt hyllor gynnas också hälsa och psykologiska välbefinnandet för människor som använder de utrymmen som de lyser. Naturligt ljus tycks vara synnerligen värdefulla, särskilt när den jämförs med belysning alternativ såsom lysrör, och det kan också göra en plats trevligare att arbeta i, vilket ökar arbetstillfredsställelse.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.