Vad är en likströmsmotor?

A likström (DC) motor är en ganska enkel elmotor som använder el och ett magnetfält för att producera vridmoment, vilket förvandlar motorn. I de mest enkla, kräver en likströmsmotor två magneter av motsatt polaritet och en elektrisk spole som fungerar som en elektromagnet. De motbjudande och lockande elektromagnetiska krafter magneterna ger vridmoment som gör att likströmsmotor att vända.

Om du någonsin spelat med magneter, du vet att de är polariserade, med en positiv och en negativ sida . Attraktionskraften mellan motsatta poler och avvärjning av liknande stolpar kan lätt filt, även med relativt svaga magneter. En likströmsmotor använder dessa egenskaper för att omvandla el till rörelse. Eftersom magneterna i DC-motor lockar och stöter ifrån varandra, stängs motorn.

En DC-motor kräver minst en elektromagnet. Denna elektromagnet kopplas strömmen på axeln roterar, byter polaritet för att hålla motorn igång. De andra magnet eller magneter kan antingen permanentmagneter eller andra elektromagneter. Ofta är det elektromagnet beläget i centrum av motorn och vänder inom de permanenta magneterna, men detta arrangemang är inte nödvändigt.

Att tänka sig en enkel likströmsmotor, tänka på ett hjul uppdelad i två halvor mellan två magneter. Hjulet av likströmsmotor i detta exempel är elektromagnet. De två yttre magneter är permanenta, en positiv och en negativ. För detta exempel, låt oss anta att den vänstra magneten negativt laddad och rätt magnet är positivt laddad.

Elektrisk ström levereras till spolar på tråd på hjulet i likströmsmotor. Denna ström orsakar en magnetisk kraft. För att göra likströmsmotor tur, måste hjulet vara negativt laddad på sidan med den negativa permanent magnet och positivt laddade vid sidan om den permanenta positiva magnet. Eftersom liknande avgifter avvärja och mittemot avgifter lockar, kommer hjulet vända så att dess negativa rullar runt till höger, där den positiva permanentmagnet är och hjulets positiva sidan kommer att rulla åt vänster, där den negativa permanentmagnet är. Den magnetiska kraft gör att hjulet att vända, och detta förslag kan användas för att utföra arbete.

När väggar av hjulet nå orten för starkaste attraktion, är den elektriska strömmen påslagen, vilket gör polaritet hjulbyte. Den sida som var positiv blir negativ, och den sida som var negativt blir positivt. De magnetiska krafter är ur läge igen, och hjulet håller roterande. Som DC-motor snurrar, förändras den ständigt flödet av el till det inre hjulet, så den magnetiska krafter fortsätter att orsaka hjulet att rotera.

likströmsmotorer används för en rad olika syften, inklusive elektriska rakapparater, elektriska fönsterhissar bil, och fjärrkontroll bilar. Den enkla konstruktionen och tillförlitligheten hos en likströmsmotor är det ett bra val för många olika användningsområden, samt ett fascinerande sätt att studera effekterna av magnetiska fält.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.