Vad är en hand Axe?

En hand Yxan är ett handhållet verktyg med en skarp kant som i första hand användes av förhistoriska människan under stenåldern. Vanligtvis har dessa verktyg tillverkade av flinta, kvarts, grova stenar eller andra stenar som inte bröt lätt. En hand yxa verktyg var förmodligen att användas till en rad uppgifter, till exempel hugga ved och skära kött. Hand axlar gjordes i en mängd former, med de vanligaste är en mandelformade. Vissa axlar var rundare eller mer trekantiga form.

Med några arkeologiska beräkningar har hand yxan varit de längsta använda Skäranordningen i mänsklighetens historia. Användning av handverktyg yxa uppskattas till i dag så långt tillbaka som den lägre Paleolithic (Acheulean) och mitten Paleolithic (Mousterian) epoker. Bevis på forntida hand yxor har hittats främst i Europa, Afrika och norra Asien.

Hand axlar varierar i storlek-från några inches i längd (cirka fem cm) i en fot eller längre (ca 30 cm). Mest hand axlar är dock ungefär sex eller sju inches lång (cirka 15 till 18 cm). En hand yxa var vanligen utformade med en excentrisk tyngdpunkt, med andra ord, hade en off-tyngdpunkt. Den hade också en kraftig ram runt alla eller de flesta av dess kanter.

Ursprungligen var en hand yxa troligen bildats genom att angripa ett berg med en sten hammare. Dessa tidiga exempel är ofta tjockare med mer slingrande kanter. Senare var dessa yxor formad sannolikt med hjälp av hårt trä. Senare axlar är vanligtvis tunnare och mer symmetrisk med en rakare kant.

Hand axlar tros ha använts av primitiva stenålderns människor ungefär som en modern schweiziska armékniven används idag. Generellt var en hand yxa blad används i matlagning, främst för att skrapa skinn och skära kött, märg, och hårda rotfrukter. Hackning eller hamrar på trä och ben och hål gräva är andra möjliga funktioner. Verktyget kan också ha använts som en försvarsmekanism mot vilda djur eller i rituella ceremonier.

Hand yxor skiljer sig från trä-hanteras yxor, som ofta används i modern tid. En trä-hanteras yxa är en enhet som finns i många former och storlekar men oftast består av en yxa huvudet gjord av stål som är ansluten till ett träskaft. Den har en rad användningsområden, även om det i första hand användas för att skära ner timmer eller hugga upp ved. Trä handtag axlarna också ofta som en ceremoniell symbol och användes som vapen i kampen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.