Vad är en Whipsaw?

En whipsaw är en typ av kapsåg som är avsedd att användas av två personer. Crosscut sågar har speciella tänder som är utformade för att göra övergripande nedskärningar, såsom vilken klippa att fälla ett träd på ett säkert sätt. För vissa applikationer, crosscut sågar är säkrare, särskilt när de används av erfarna operatörer. Vissa järnaffärer lager whipsaws, och de kan även erhållas från företag virkestillgång.

Du har förmodligen sett en bild av en whipsaw, det är den klassiska långa, smala blad med två handtag som historiskt använts av skogsarbetare . När skogshuggare valt ett träd huggs ner, skulle de förbereda trädet och det omgivande området och sedan få arbeta med whipsaw, med de män som står på var sida om trädet och flytta såg i en fram och tillbakagående rörelse.

Använda en whipsaw framgångsrikt kräver viss skicklighet, och samordning med din partner. En väl utbildad och erfaren team kan skapa en smidig rytm som fullbordar avverkning uppgifter snabbt och säkert. Det kräver också en hel del styrka, som ett whipsaw typiskt har tänder som är slipade på båda sidor, vilket innebär att trädet kapas på både driver på och drar streck, så skogshuggare måste lägga en hel del kraft i användningen av såg.

Som man kan föreställa sig, kan en whipsaw vara extremt farligt. Båda användarna måste hålla ett fast grepp om sågen, som avkoppling från en skogshuggare skulle kunna leda till sågen för att studsa ur kurs, vilket kan resultera i en allvarlig skada. Om en skogsarbetare drar på en såg som inte stöds från andra sidan, är det möjligt att dra ut whipsaw ur trädet, och det kan piska runt, som behandlar skador på vägen.

Whipsaws fortfarande används för att skörda timmer i vissa regioner i världen, och de används också för att klippa och trimma timmer. Några exempel på massiva används whipsaws historiskt sett kan ses på skogsavverkning museer, och de är ibland demonstreras på loggning tävlingar för personer som vill se dem i aktion.

Begreppet "whipsaw" används också i den finansiella världen, att beskriva våldsamma rörelser på marknaden, en hänvisning till det ibland frenetiska och tillbaka rörligheten för en whipsaw team. För investerare, whipsawing på marknaden kan vara ganska stressigt, eftersom förmögenheter kan ändras mycket snabbt. Erfarna investerare känner till fenomenet och de kan välja att rida ut eller välja rätt tillfälle att dumpa whipsawing lager, men oerfarna personer kan förlora en större summa pengar genom dessa våldsamma svängningar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.