Vad är en Starchitect?

En starchitect är en arkitekt som blir allmänt känt bland allmänheten och i arkitekturen samhället. Man skulle kunna överväga en starchitect en kändis arkitekt, dessa höga profil siffror ofta har stjärnan och offentlig inflytande. Förutom utformning av byggnader, vissa starchitects expandera även i heminredning och lyxvaror i hopp om att utvidga branding effekt av deras namn. De är ofta de ämnen djupgående profiler i tidskrifter och tidningar, och de dyker upp på TV också, vid tillfälle.

Ordet är en kappsäck "star" och "arkitekt", och det är allmänt används nedsättande. En del människor tänker på starchitects som supermodeller av arkitektur världen, driver på ära och berömmelse till varje pris. Deras arbete är ofta extremt avant-garde och väldigt högt, det kräver uppmärksamhet från tittaren med distinkta, fet och stor designelement. För mer traditionalistiska grupper och arkitekter kan arbete starchitects vara lite intensiv, och vissa tycker starchitect projekt ganska osmakligt.

Några kända exempel på starchitects omfatta Anton Gaudi, Jeff Kipnis, Michael Graves, Frank Gehry, Rem Koolhaas, Philippe Starck, IM Pei och Frank Lloyd Wright. Även om många talar hånfullt av arbetet i starchitects arbete är en del av dessa personer verkligen unik, och vissa tycker att det är både slående och roligt. Starchitects har verkligen drivit på gränserna för modern arkitektur, vilket tidigare okända arkitektoniska element önskvärt och acceptabelt bland allmänheten samhället.

Sedan starchitects bära en hel del makt och inflytande, vissa utvecklare bifoga dem till projekt i hopp om att projekten kommer att godkännas. Detta är ofta fallet med kontroversiella byggande är, liksom planer på att bygga stora lägenhetskomplex eller höga kontorsbyggnader. Utvecklarna sätta vanligtvis en starchitect ombord tidigt, med planen att sälja projektet på arkitekten namn. Många städer är förförd av omfattningen av dessa projekt, tillsammans med stjärna förmåga, ibland godkänna tvivelaktiga projekt och beklagar det senare.

Några kända projekt starchitects omfattar Guggenheimmuseet i Spanien, Pompidou Center i Frankrike, Seattle Central Library i USA, och Kiasma, museet för nutidskonst i Finland. Dessa projekt kännetecknas av sin så kallade "wow faktor", en hänvisning till ordet oftast släpps ut när han får se dessa byggnader för första gången. Hög profil projekt som dessa illustrerar den fantastiska kraft som en starchitect har att komma undan med mycket ovanlig och ibland ganska dyra projekt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.