Vad är bioetanol?

Bio etanol, eller mer vanligen stavas som ett ord (bioetanol), är samma sak som etanol, som är en alkohol skapas med biomassa produkter, som majs, socker, och även cellulosaplast såsom switchgrass eller flis. Denna alkohol, eller mer specifikt, etanol, används ofta som bränsle. Vissa skilja mellan bioetanol och cellulosa etanol, helt enkelt därför att bio etanolbränslet är tillverkad av produkter som används för utfodring av människor eller djur. De är dock i stort sett samma sak-båda är gjorda med hjälp av biologiska, eller organiska källor.

Den vanligaste källan för etanol i USA, liksom många andra tempererade länder är majs. Corn har en hel del stärkelse, vilket är vad som behövs under jäsningsprocessen för att göra stora mängder bio etanol. Säden skördas och behandlas på en etanolfabrik och, beroende på vilken förfarandet kan torka säden har fortfarande lite näring för djur. I andra fall kommer det att vara värdelösa.

Brasilien, och några andra länder, sockerrör använder socker i stället för majs, för att göra etanol. Stärkelsehalten för socker är högre än i majs. Som ett resultat kan mer etanol göras mer effektivt med hjälp av socker istället för majs. Detta är till stor nytta för de länder där klimatet är gynnsamt för växande sockerrör, som är typiska områden mellan tropikerna. Vissa sockerrör kan vara framgångsrikt odlas så långt som 30 grader norr eller söder om ekvatorn, men klimatet i närheten av dessa breddgrader är oftast mindre perfekt.

Det finns många fördelar med bio etanolbränslet. Inte bara kan den användas som bränsle ensamt, men det kan användas som bränsle tillägg för bensindrivna fordon och därmed sträcker sig bensin resurser. Det är också en positiv energikälla för de länder som inte har några fossila bränslen. Det kanske mest ofta bjudet förmån för bioetanol är att det är typiskt en renare förbränning av bränsle än vanlig bensin, även om den fortfarande producerar koldioxid.

Det finns många fördelar för bioetanol, det finns nackdelar också. Den energi som använts för att producera grödor och bearbeta bränsle, som normalt kommer från icke förnybara källor, vilket gör nettofördel tveksamt. En del hävdar att etanol kan ta mat från både människor och djur, med följden att mindre på livsmedelsmarknaden, och blåsa mat de totala kostnaderna. Slutligen brinner etanol inte så effektivt som fossila bränslen, vilket fordon som drivs med bio etanolbränslet en lägre gas körsträcka.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.