Vad är Torkmedel?

Torkmedel ämnen som dra i fukt från sin omgivning. Det finns ett antal användningsområden för torkmedel, allt från att förbereda kemikalier i en kemisk fabrik för att skydda fukt känsliga produkter under transporten. Några vanliga torkmedel omfatta aktivt kol, natriumperklorat, kalciumsulfat, och kiselgel. Runt huset, salt och ris är både torkmedel, och har använts för sina torkas egenskaper av många kulturer historiskt. Salt, till exempel, var en viktig komponent i mumifiering i Egypten, som används för att hämta vatten ur organ att bromsa eller stoppa graden av förfall.

Torrhet är ofta en önskvärd egenskap. Många objekt får torkar genom avdunstning, men vatten förlust bromsar som avdunstningen minskar vattenhalten i objektet till det omgivande miljön. När ett objekt är lika fuktig som den omgivande miljön, kan det inte förlora mer vatten, och det är här torkmedel kan komma in Omslutande objektet i en behållare med torkmedel gör det möjligt att förlora mer vatten som torkmedel suger vätska ut.

Ett vanligt användningsområde för torkmedel finns inom sjöfarten, där saker kan skadas om de blir fuktiga. Torkmedel ingår i förpackningen för att dra ut vatten, och kan kastas när föremålen når sin destination. Dessa produkter används också i avfuktare, att få ner fukt i luften genom att dra i vatten. Torkmedel kylsystem utnyttja detta drag att sänka luftfuktigheten att göra varma temperaturer känna sig mindre extrema.

Förutom att vara torkning kan torkmedel också ha andra egenskaper. Vissa är svampdödande, antimikrobiell eller antivirala, vilket gör dem användbara för en mängd olika tillämpningar. Många är inte säkert att äta, och är märkta i enlighet så att människor inte får förväxlas. Vissa behandlas med material som färgar som torkmedel absorberar vatten, låta folk se när den maximala mängd vatten som har absorberats.

I vissa fall kan ett torkmedel väska eller påse skall uppdateras genom att värma den att tvinga denne att släppa sitt vatten, vilket möjliggör för återanvändning. Andra är för engångsbruk och måste kastas när de uppfyller sin funktion. Det är viktigt att välja ett torkmedel som är lämpliga för uppgiften, eftersom människor vill undvika korrosion, kemiska reaktioner, och andra problem som kan uppstå om fel substans används som ett torkmedel. Salt, till exempel orsaker metall korrosion, vilket skulle göra det olämpligt i miljöer där metall ingår.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.