Vad är Nässelfjäril?

Nässelfjäril, eller sköldpadda i en kommersiell bemärkelse är ett spräckligt brun, svart och ibland orange mönster, ofta i plast, som används för att göra en mängd olika produkter. Dessa kan omfatta ramar vanliga glasögon eller solglasögon, knappar och ett antal dekorativa och användbara hårspännen och design. Nässelfjäril baserar sin design på skalet märkning av karettsköldpaddan och inledningsvis sköldpadd gjordes från sköldpaddan.

Nässelfjäril från dess ursprungliga källan har använts i många dekorativa sätt. Det finns Nässelfjäril ramar för bilder i renässansen, sköldpadd te-set och sköldpaddsskal smycken lådor. Den tidigaste användning av sköldpadd går tillbaka till dekorativa användningar i Kina och Japan. Ofta var en hel sköldpaddsskal lackerade och användas som en skål. De gamla grekerna och tidig Romarna använde också sköldpadd i smycken, att backa hårborstar och hår ornament.

Tyvärr hade handeln i sann sköldpadd en förödande effekt på karettsköldpaddan befolkningen. Även om Hawksbill finns över hela världen, främst lever i korallreven, anses vara allvarligt hotade. Oro för en eventuell utrotning av Hawksbill, och även relativt svårt skörd sköldpadd ledde i början 20th century att celluloid (en tidig version av plast) som uppvisar de önskvärda sköldpaddsskal design. Genom 1920 och 1930, ramar sköldpadd för glasögon var huvudsakligen tillverkade av celluloid och inte den faktiska sköldpaddsskal. Idag är det få områden export sant sköldpadd, i hopp om arten kommer att överleva om den inte jagas.

På 1950-talet sköldpadd solglasögon blev mycket populär. I den meningen är om mönstret har en lång historia, solglasögon med sköldpadd ramar ofta anses vara retro 50-talet. Detta gäller särskilt när de tillverkas av företag som Ray-Ban?.

Nässelfjäril hår ornament är också gamla i mönster. Idag är det plast versionen av dessa billigt köpta i alla lokala apotek, som är knock-off solglasögon. Det finns en mängd olika klipp, barrettes, pannband, scrunchies, pinnar och Bobbie stift med ett sköldpaddsskal design. Många kvinnor njuta av marmorerade färger, som tenderar att blanda väl med brunett hår, eller göra en fin kontrast till blont, rött eller svart hår. Vissa trasa tillverkare har också gjort sköldpadd tyg med marmorerade mönstret. All personlig prydnadsändamål av sköldpadd har aldrig varit helt i stil, men som det mesta inom mode, kan sköldpadda mönster vara mer eller mindre populära beroende på säsong.

Popularitet sköldpadd mönstret är inte exklusivt till kläder eller prydnadsföremål. Flera kattraser uppvisar sköldpadda färger. Dessa är ofta ett ojämnt fördelade blandning av orange, brunt och svart. Det finns persiska och korthår torities, och en mängd olika mix-ras katter med sköldpadda mönster. Intressant nog få hankatter har sköldpadda mönster och anses vara avvikelser. Nässelfjäril markeringar uppstår oftast på honkatter och betraktas som en könsbunden ärftlig åkomma.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.