Vad är Molybden?

upptäcktes 1778 av den svenska kemisten Carl Wilhelm Scheele och isolerade i 1781 av Peter Jacob Hjelm, är molybden används främst som en del av legerat stål. En silvervit metall med atomnummer av 42, molybden är fast i rumstemperatur, har en atommassa på 95,94, och visas i det periodiska systemet av element som kemiska symbolen för "Mo" På grund av sin mjukhet, färg och fet känsla, var det ursprungligen misstas som en lead. Dess namn, som härrör från molybdos , det grekiska ordet för bly, återspeglar detta.

En av molybden mest unika och därför användbara egenskaper är dess extremt hög smältpunkt: 4753 grader F (2623 grader C, eller 2896 K). Faktum är att jämfört med andra rena faktorer har molybden en av de högsta smältpunkt. På grund av dess förmåga att motstå mycket höga temperaturer, är molybden som används vid tillverkning av missiler, flygplan, rymdskepp, gevärspipor, ljus filament glödlampa, och komponenter ugn.

I USA är cirka två tredjedelar av molybden som används för att göra rostfritt och legerat stål. Rostfritt stål, resistent mot rost och korrosion, används till exempel i vatten distributionssystem och mat-driftutrustning. Varaktiga legerat stål används i bildandet av bildelar och entreprenadmaskiner. Till stållegeringar, molybden utgör en mycket stark produkt som tål höga temperaturer. Molybden kan även användas som en rök och flamskyddsmedel, rostskyddsmedel, ett torrt smörjmedel, och en kemisk katalysator för vissa tillämpningar inom oljeindustrin.

USA är en viktig källa av världens molybden, teckning från gruvor i Colorado, New Mexico, och Idaho. Andra produktiva tillverkarna inkluderar i världen Kina, Kanada, Peru och Ryssland. Molybden kan brytas direkt, erfarenheter som samlats från malm källor som molybdenite eller molybden svavelväte (MOS 2 ), som erhålls som en biprodukt av kopparbrytning och som återvinns mineral wulfenite (PbMoO 4 ).

Molybden är också viktigt biologiskt, eftersom det underlättar processen av kväve upptag i växter. För jord för att hjälpa kraftverkets liv måste den innehålla en tillfredsställande nivå av molybden. Spårmängder av kosten molybden är också nödvändigt att främja tillväxten hos djur, stora mängder av molybden är dock giftigt. Som ett resultat, i USA, exponering för molybden i arbetslivet regleras av både Arbetarskyddsstyrelsen Administration (OSHA) och Institutet för arbetarskydd och hälsa (NIOSH).


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.